Daniela Škegro: Zajedništvo Hrvata je temelj opstanka na ovim prostorima

Daniela Škegro
...te kolumnama koje redovito objavljuje na našem portalu. Daniela je na ovim izborima kandidat za županijsku skupštinu HNŽ-a stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH i HNS-a.

Izbori se bliže, a evo što je za naš portal rekla Daniela.

Za početak možete li nam reći što za Vas znači zajedništvo koga tako često spominjete?

Zajedništvo za mene ima mnogostruko značenje. Često sam i ranije koristila tu riječ u svojim kolumnama, kako bih time istakla ogromnu snagu kojom Hrvati raspolažu u zajedništvu. Mi smo snažan i velik narod u svemu, ali smo brojčano mali na ovim prostorima i ni pod koju cijenu ne smijemo dopustiti bilo kakve podijele među nama. To zajedništvo Hrvata je temelj opstanka na ovim prostorima. Što svakako podrazumijeva i maksimalno poštovanje i suživot u miru s ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini.

Uspješna ste žena koja se evo po prvi puta našla i u politici. Koji su motivi za ulazak u politiku?

Na ozbiljnije djelovanje u politici me naveo ovaj "presudni" trenutak u kojemu zajedništvo ima za cilj odaslati snažnu poruku svima. Da postojimo i kao politički narod. Često pišući i u svojim kolumnama sam se doticala i svih problema s kojima se Hrvati susreću na ovim prostorima. Želja da se borim, ne za sebe već za sve nas , kako bi nam bilo ljepše i bolje živjeti u ovoj svetoj zemlji Hercegovini. Da prestane ta "nepovoljna klima" koja je zavladala ovim prostorima.

Na ovim izborima na listi ste stranka okupljenih oko HDZ-a BiH i HNS-a. Što očekujete od ovih izbora?

Tu ne bih puno kalkulirala, očekujem pobjedu zajedništva! Ako na bilo koji način doprinesem toj pobjedi, koja će biti za dobrobit Hrvata-to ću doživjeti kao svoju osobnu pobjedu bez obzira kako budem plasirana na listi.

Postoji li opasnost da na ovim izborima Bošnjaci preglasaju Hrvate i nature im člana predsjedništva?

O tom i ptičice na grani pjevuše jer je naprosto vidno, a i zabrinjavajuće koliko Bošnjaci "vode brigu o Hrvatskom članu predsjedništva"! Na tu temu se oglasio njihov veliki vjerskI vođa Kavazović '-koji takvo što osuđuje, te smatra kako to nije dobro. Potreban je bio u toj zabludi taj glas razuma.
Međutim, uz Hrvatsko zajedništvo je apsolutno smiješno da može biti bilo što drugo konačan ishod , osim da pobjedi volja Hrvatskoga naroda.

Županijska lista koju predvodi aktualni premijer okupila je veliki broj kvalitetnih ljudi. Da li je ta lista zajedništva jamac za bolju budućnost?

Premijer Vlade HNŽ gospodin Herceg kao nositelj liste "vuče" istu. Svojim znanjem, iskustvom i sposobnošću. Nekako onda i priliči da su i ostali kandidati na listi kvalitetni ljudi. Svatko u svojoj domeni. Apsolutno sam uvjerena da je lista zajedništva jamac za bolju budućnost.

Ono što upada u oči jeste veliki broj žena, ali i mladih ljudi. Možda je to dobitna kombinacija?

U pravu ste, dosta žena ima na listI što smatram dobrim jer se ravnopravnost spolova time vidi i na dijelu. Međutim, ovdje se ne radi samo zadovoljavanju kvote već o ženama koje se nisu našle slučajno na listi već prvenstveno zbog svojih kvaliteta. Dobro je i prisustvo mladih ljudi, koji zasigurno mogu dosta pridonijeti.

U predvečerje izbora predstavljate i svoju novu knjigu. Može li par riječi o time?

Da, zahvalna sam Bogu što će knjiga "Sinovi zemlje svete" biti predstavljena publici 06.listopada u 18 h u maloj dvorani HD Kosača. To je zbirka tisuće i tisuće emocija- koje smo svi skupa proživljavali tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, a pretočene u pjesme i kolumne. Ujedno koristim priliku da pozovem čitatelje Hercegovina info.na promociju da se prisjetimo tih lijepih povijesnih trenutaka. Recenzenti knjige su Dr.sc.Damir Škaro Glavni tajnik Hrvatskoga kluba olimpijaca i Marijana Dokoza književnica i urednica hrvatsko-njemačkoga Fenix Magazina Predstavljači knjige su Marija Lovrić i Marija Češkić. Program će voditi Julija Gubeljić, a gosti u programu su Športski plesni klub Zrinjski.

Za kraj imate li neku poruku za Vaše birače?

Moja poruka biračima je da iziđu u što većem broju na izbore jer to ne čine zbog kandidata na listama već zbog sebe.Oni će "glasati" bez obzira da li izišli na izbore ili ne. S toga neka taj glas-bude doslovno glas njihove volje, a ne glas koji će biti zloupotrijebljen. Glas o kojemu ovisi budućnost svih nas, to ne bi smijeli zanemariti!

Daniela je pod rednim brojem 18. na listi stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH i HNS-a za skupštinu HNŽ-u.

HERCEGOVINA.info