Danas počinje izborna kampanja

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) jučer su posebno upozorili da je u ovom periodu zabranjeno korištenje jezika koji bi mogao potaći na širenje mržnje ili nasilje.

Stjepan Mikić, član SIP-a, jučer je na pres-konferenciji ukazao i da je zabranjeno uništavati plakate i druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, nositi oružje na skupove, lažno se predstavljati, voditi izbornu kampanju kojom se narušava spolna ravnopravnost, ometati skupove drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao...

Kazne za kršenje su do 10.000 KM, uklanjanje kandidata s liste i poništavanje ovjere političkog subjekta.

Opći izbori, koji će biti održani 7. listopada, prema procjeni, koštat će oko 8,5 milijuna KM, a najveći trošak, oko 4,7 milijuna KM, ide za naknade članovima biračkih odbora. Za tiskanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića bit će odvojeno 1,2 milijuna KM, dok će poštanske usluge koštati 650.000 KM.

Očekuje se da će preliminarni izborni rezultati sa oko 95 posto biračkih mjesta biti objavljeni 24 sata nakon izbora, a konačni 30 dana nakon izbora.