Danas o (ne) imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara

Foto: VL
Predsjedništvo BiH je 14. lipnja tajnim glasanjem, izabralo Slavu Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a konačnu odluku donijet će Predstavnički dom državnog parlamenta.

Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, sa sedam glasova protiv i pet "za" nije podržala kandidaturu Slave Kukića, odnosno nije dala preporuku Predstavničkom domu PSBiH za imenovanje Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Odluka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.

U komisijskoj fazi protiv izbora Kukića glasali su parlamentarci iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke, Demokratskog narodnog saveza, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice BiH, HDZ 1990 i Stranke za BiH.

S druge strane, povjerenje su mu ukazale Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, koje su ga i kandidirale za mandatara, te članovi Komisije iz Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske narodne zajednice BiH. Za konačno potvrđivanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH predloženom kandidatu potrebna je opća i entitetska većina, prenosi agencija Onasa.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a od početka se protive izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme.