Dan kada je ugašen Mostar

aluminij, HRS

Mi nismo ni svjesni koje će posljedice na društvo imati uništavanje mostarskog giganta. Zato ovo nije propast ovog poduzeća, nego propast politike koju vodimo i koja nas vodi posljednjih dva desetljeća.

Ne postoji građanin Mostara koji nije bio povezan sa Aluminijskim kombinatom, izravno ili neizravno, gigantom koji je bio srce i duša Mostara i Hercegovine. Današnji dan, 10.07.2019.g., ostati će upisan kao dan kada je ugašen istinski simbol Mostara, kada je prerezana naša žila kucavica. Ono sto nisu uspjeli agresori od 1990-1995, uspjeli su tzv. "Hrvati", koji to nikada nisu bili. Nije ovo prvi, a ni posljednji gigant u Mostaru koji se gasi. SOKO, Hotel Ero, Žitopromet, Aluminijski kombinat...na redu je HT Mostar. HDZ BiH je uništio sve što vrijedi u ovom gradu, oduzeo je ovom narodu dostojanstvo. Izborni rezultati to ne pokazuju i to dovoljno govori o nama samima. Palili smo svijeće zbog Komšića, mimohodali gradom „RIP Democracy", gdje je sada stranačka omladina i rodbina sa natpisima „RIP Hrvati u BiH"?

Danas je dan žalosti. Dan žalosti za onima koji će biti primorani spremati kofere, pozdravljati se s prijateljima, kumovima, rodbinom, dan žalosti za one koji objašnjavaju djeci da moraju otići. Dan žalosti za one koji su sinoć do kasnih doba čekali u poduzeću nadu kako se Aluminij neće ugasiti, a onda u suzama i bijesu dočekali ni u snu neočekivano. Dočekaše kako se uistinu u Mostaru ostvaruju snovi, ali oni najgori. Dođite sada premijeru i gradonačelniče u svojim vozilima od 150 000 KM i skupim odijelima i košuljama, pa recite djelatnicima koji danas ručno popisuju imovinu u Aluminiju (što se ni u ratu nije dogodilo) kako bi se spasilo što se spasiti da i recite im kako „mislite da se neće Aluminij ugasiti".

Povedite i svoga šefa Dragana sa sobom, koji je jučer onako usput rekao kako je blizu na ulicu otjeranim radnicima, kako im je blizu u Bihaću, ali eto, ovo je ipak „zakon tržišta". Zakon tržišta koji vrijedi za Aluminijski, ali ne vrijedi za rudnike po Bosni u što se godinama utrošilo milijarde naših novaca ili Blok 7, u većoj vrijednosti nego kompletan proračun Federacije, za kojeg su uredno digli ruku „bez izbornog zakona". Povedite i ministricu Jelku Miličević i druge ministre iz Vlade Federacije, u kojoj tobože ne sudjelujemo bez izbornog zakona, a koji su uredno bili s druge strane u pregovorima za predstavnicima Aluminija. Zaboravili negdje na Bradini tko ih je izabrao i koga predstavljaju.

Hvala vam dobročinitelji! Uspjeli ste u onome što nije uspjelo ni agresorima. Aluminij je riješen, hajdemo sljedeći neka se pripremi!

Silvio Bubalo

Predsjednik GO Mostar HRS-a