Da li će pravda stići Silajdžića?

Haris Silajdžić
Velimirović je rekao za "Fokus" da je Silajdžić svih ovih godina uživao neku vrste privilegije, jer se nalazio u samom političkom vrhu BiH, a sada se može očekivati da se nađe u krugu običnih i privilegijama nezaštićenih građana, kako bi konačno mogao da odgovara za ratne zločine.

"Do sada nije bilo dovoljno volje da Silajdžić bude priveden licu pravde, a sada je pitanje kada će Tužiteljstvo na dnevni red staviti upravo one predmete za ratne zločine u kojima je on odigrao bitnu ulogu", istakao je Velimirović, dodavši da se Silajdžićevo ime provlači kroz mnogo prijava, koje su podnesene Tužiteljstvu.

Rukovodilac Koordinacionog tima za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Staša Košarac rekao je da je svima poznata uloga Silajdžića u ratnim zbivanjima, koji je imao i veliki uticaj u dovođenju fundamentalista iz arapskih zemalja kao dobrovoljaca u rat u BiH, ali i bitnu ulogu u procesu naoružavanja.

"On ima veliku odgovornost za sve što se dešavalo srpskom narodu od 1992. godine do 1995. godine u BiH i sasvim je jasno da ne može biti amnestiran od svoje odgovornosti za ratne zločine nad Srbima u BiH", konstatirao je Košarac. Prema njegovim riječima, Silajdžić i Atif Dudaković, kao zapovjednik Petog korpusa takozvane Armije BiH, ključne su osobe, koje treba da budu privedene licu pravde za sva počinjena zlodjela.

"Bez obzira da li je Silajdžić član Predjedništva ili ima neku drugu političku ulogu, odnosno funkciju, njega ne može ništa amnestirati odgovornosti za plansko osmišljavanje svega što je bilo protiv Srba u BiH. Nadam se da ćemo istrajati da se otvore procesi protiv svih onih koji su bili aktivni kreatori politike uništavanja srpskog naroda u BiH", rekao je Košarac.

Zbog dosadašnjeg rada Tužiteljstva, kaže Košarac, RS više nema povjerenja u ovu instituciju, jer je do sada malo šta uradilo u interesu srpskog naroda. Nikoga, smatra Košarac, ne bi začudilo ako bi Silajdžić i umakao ruci pravde, zato što Tužiteljstvo nije reagiralo na vrijeme.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da bi izborni pad Silajdžića, koji je aktivno bio uključen u rad logora u Sarajevu i dovodio mudžahedine u BiH, trebalo da doprinese utvrđivanju prave istine o ratu u BiH. "Konačno su stvoreni uvjeti da se stanje mijenja, a to su potvrdili i građani, koji mu nisu dali povjerenje na izborima. Učnićemo sve da Silajdžić i svi odgovaraju za zločine nad Srbima i budu privedeni licu pravde", poručio je Dukić.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić rekao je da Tužiteljstvo nikada ne komentira da li na nekom predmetu trenutno radi i kada se mogu očekivati optužnice. "Naš stav jeste da javno ne komentiramo predmete i imena, bez obzira o kome se radi. U Tužiteljstvu rade profesionalci koji nikada nisu bili pod bilo kakvim uticajem, tako da se njihov rad ne može dovoditi u vezu s politikom ili izabranim izvršiocima, odnosno nekim rezultatima izbora", tvrdi Grubešić.

srna