Čović uvjeren u dogovor oko rješenja krize u BiH

Dragan Čović
...te ustrojiti županijske vlade u toj zemlji koja je u krizi jer vlast nije uspostavljena po rezultatima izbora održanih prije više od devet i pol mjeseci.

'Možemo reći da ima pomaka i ja sam umjereni optimist u skoro postizanje dogovora, dakako, ako sve strane pokažu spremnost na kompromis', rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

Iako dogovor nije postignut, iz Janje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio da i 15 godina nakon Daytona neki još očekuju da im stranci pomognu u formiranju vlasti.
On je dodao da, ukoliko uskoro bh. političari samostalno uspiju formirati vlast na razini BiH, onda je dosadašnje čekanje bilo jedan konstruktivni zastoj, koji vodi ka sazrijevanju svih političkih stranaka.

Čović i Lagumdžija prošlog su se tjedna prvi put nakon četiri mjeseca susreli nakon što je uspostavljena Vlada entiteta Federacije BiH iz koje su izbačene ključne hrvatske stranke, dva HDZ-a za koje je glasovalo 90 posto hrvatskih birača.

Kako pak izvješćuje Televizija Federacije BiH današnji višesatni razgovori završeni su bez konkretnih dogovora. Čović i dalje inzistira da hrvatske ministarske pozicije pripadnu dvama HDZ-ovima.
Po ovim navodima svim strankama je prihvatljivo da novi mandatar za sastav Vijeća ministara bude iz HDZ-a BiH, prenosi Hina.

Čović je ocijenio da se već slijedeći tjedan može očekivati postizanje dogovora oko zajedničkog ustroja vlasti na županijskoj razini čime bi se poslao dobar signal za državnu razinu.

"Sutra ćemo imati telefonske konzultacije nakon čega očekujem da ćemo dati nalog našim predstavnicima i vjerujem da ćemo uspjeti dovršiti ustroj vlasti na županijskoj razini", dodao je Čović. Po njegovim riječima razgovori triju stranaka će se nastaviti sljedećeg tjedna.