Čović: U Italiji ćemo završiti pregovore o vlasti

Dragan Čović

"Nakon što smo postigli načelan dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, nadam se da ćemo pregovore završiti idućeg vikenda u Italiji", izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jučer u Kiseljaku gdje je održana sjednica Predsjedništva stranke. Čović je izjavio kako se ni najmanje ne osjeća krivim za propast prošlotjednih pregovora oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Piše: Ana Popović/Večernji list

„Problem je što se nakon 14 mjeseci pokušavaju uvesti neka nova pravila. SDP i SDA tražili su dogovor o podjeli pozicija u raznim agencijama i direkcijama. Kako se radi o nekih 60, a možda i 70 pozicija, mislim da je nacionalni ključ raspodjele ovih pozicija nemoguće dogovoriti. Imenovanja treba obaviti postupno", izjavio je Čović koji je odbacio špekulacije u medijima da je njegova stranka dogovor o formiranju Vijeća ministara uvjetovala rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH. „Nama je formiranje Vijeća ministara prioritet, a potom provedba odluke Suda u Strasbourgu u slučaju ‘Sejdić-Finci'. Što se rekonstrukcije federalne Vlade tiče, ona je neminovna kao što je neminovno da neki konačno shvate da narode trebaju predstavljati njihovi legalno izabrani predstavnici", naglasio je Čović te potvrdio ranije iznesen stav ove stranke o promjeni Ustava.

„Naš prijedlog o formiranju četiriju federalnih jedinica jedno je od mogućih rješenja. Ma kakvo ono bilo, moraju ga prihvatiti političke stranke svih triju naroda", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH te dodao kako smatra da će politički čelnici iz BiH koji budu idućeg vikenda u Italiji na razgovorima o promjeni Ustava BiH, koji se održavaju u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, biti više promatrači skupa za čije sudjelovanje su poziv prihvatili prije četiri mjeseca. Prije sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, čelnici stranke obišli su nove stranačke prostorije u Administrativno-poslovnom centru u Kiseljaku te izrazili nadu da će idući sastanak stranke biti održan u novim prostorijama.