Čović se sastao s pomoćnikom američkog državnog tajnika

Dragan Čović, HDZ BiH
Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja stoje pred Bosnom i Hercegovinom i koja sve više opterećuju njeno normalno funkcioniranje, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sudionici sastanka suglasni su kako su u proteklom razdoblju propuštene neke važne prilike za napredak BiH i da sada treba tražiti mogućnosti za ubrzanje procesa integracije BiH u Europsku uniju i NATO. Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu države Bosne i Hercegovine te svih njenih naroda i građana ocijenjena je izuzetno važnom i neophodnom za budućnost BiH i njenu integraciju u NATO i EU, stoji dalje u priopćenju.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Countryman iskazao je spremnost svoje zemlje da pomogne euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine, pri tom istaknuvši da je taj posao jako teško napraviti ukoliko u BiH ne postoji politička volja za suradnjom, te da su politički lideri u BiH ti koji moraju doći do pozitivnih rješenja za svoju zemlju.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama i kako što hitnije treba doći do ustavnih promjena bez kojih, po njegovim riječima, nema nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini.

"Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH. Želimo osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u procesu ustavnih promjena, a zalažemo se i za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH", istaknuo Čović, stoji na kraju priopćenja.

(Fena)