Čović: SDA u vlasti nije smetala politička trgovina

Dragan Čović

Rekao je ovo u intervjuu “Glasu Srpske” lider HDZ-a BiH Dragan Čović komentrajući  optužbe iz SDA da zastupnici dobijaju nemoralne ponude iz stranaka koje čine novu koaliciju na nivou FBiH.

* GLAS: Kada se može očekivati završetak rekonstrukcije vlasti u FBiH?

ČOVIĆ: Može se brzo doći do rješenja. Jedno od rješenja je da OHR povuče svoj nalog koji je privremenog karaktera. Onda bi se sve to riješilo za deset dana. Druga opcija je da na zahtjev 56 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić podnesu ostavke. U tome ne vidim nijednu prepreku. Ako ti elementi ne budu iskorišteni na takav način, mi imamo drugi put.

* GLAS: Koji?

ČOVIĆ: Koristićemo sva druga ustavna i zakonska ovlaštenja koja su vrlo precizno definirana Ustavom FBiH, koji je takođe privremen, jer je i on nametnut od strane OHR-a. Dakle, i u drugoj varijanti smatram da u idućih petnaestak, dvadeset dana sve može da bude završeno.

* GLAS: Iz SDA tvrde da zastupnici dobivaju nemoralne ponude kada se radi o sastavljanju parlamentarne većine u FBiH. Imate li Vi saznanja da ima trgovine te vrste?

ČOVIĆ: Apsolutno ne. Svi oni koji danas pričaju o tome treba da znaju da smo mi vrlo transparentno i javno tražili reakciju svih institucija BiH koje su zadužene za te stvari. Imali smo vrlo jasne dokaze da u protekla dva izborna ciklusa određene stranke kupuju prvo glasače i iz proračuna plaćaju ono što su obećali na prethodnim izborima i kupuju atmosferu za nove izbore. To je trend koji treba eliminirati. Ali, za to su nadležne pravosudne i istraživačke institucije. Čudi me kako nekima nije smetalo to što je prilikom uspostavljanja prethodne vlasti korišten taj mehanizam i nikoga to nijezabrinjavalo. Ako sada ima takvih stvari, smatram da se s ti­m treba obračunati. Ja ne znam da postoje. Takođe nije dobro da takve stvari vežemo i ističemo samo kada nam odgovara. Ustav i zakoni ove zemlje treba da se poštuju do kraja i onda će sve biti u redu. Volio bih da smo se s tim obračunali kada smo za protekle četiri godine donijeli na stotine primjera. Dali smo spisak osoba za koje znamo da su njihovi glasovi kupovani i taj spisak je u institucijama BiH. Dali smo da se to provjeri i da se djeluje. Danas, kada se proračunski novac dijeli da bi se izvršile obveze prema tim ljudima, onda se šuti. Tu ne smije biti šutnje i te stvari treba raščistiti.

* GLAS: Kako komentirate optužbe lidera SDA Sulejmana Tihića da ste izigrali povjerenje ove stranke stupajući u koaliciju sa SDP-om?

ČOVIĆ: Ne vjerujem da mene bilo tko optužuje za bilo šta, jer je optužba po sadržaju teška riječ. Mi nismo ništa izigrali sa SDA i ne vjerujem da je to kazao jer bi bilo neracionalno i ne bi odgovaralo stvarnosti. Mi već duže vrijeme pokušavamo da tražimo kvalitetan sadržaj u suradnji, čiji sam inicijator. Kada sam sa Tihićem razgovarao prije desetak dana o ovoj krizi, jasno sam mu rekao: “Sulejmane, kao što smo radili partnerske odnose i kada je SDA bila u Vladi FBiH, a mi nismo bili u toj vlasti pored dvotrećinske ili dvočetvrtinske podrške hrvatskog naroda, mi smo surađivali. Ako se sutra dogodi da mi budemo u Vladi FBiH, a netko drugi nije, to me neće spriječiti da i dalje surađujemo i gradimo partnerske odnose”. Nikakvo povjerenje, prijateljstvo ili bilo šta drugo nije izigrano. Tu sam da i sa Tihićem i sa svima drugima pravim partnerski odnos. Ništa drugo i ne tražim od druge strane.

* GLAS: Da li se plašite da će Vas Zlatko Lagumdžija izigrati kao što je slučaj sa SDA?

ČOVIĆ: Nisam opterećen tim stvarima. HDZ ima svoju politiku. Želimo korektnu suradnju sa predstavnicima bošnjačkog, srpskog naroda i sa svim drugima sa kojima želimo da dijelimo vlast. Nadam se da sam dovoljno star i iskusan i politički i na svaki drugi način da bi mi neko kao malom djetetu slao poruke da će neko nekoga izigrati. Ako su dobronamjerne, eto, jednim uhom sam ih čuo.

* GLAS: Da li jepuklakoalicija dva HDZ-a?

ČOVIĆ: Imamo problem na nižim nivoima vlasti. Pred lokalne izbore javljaju se različite želje i interesi, ali ne postoji fotelja koja može ugroziti interes i suradnju ove dvije stranke. U idućih desetak dana dogovorićemo se i oko zajedničkih kandidata za načelnike. Vjerujem da će svi nesporazumi na terenu biti riješeni u hodu i da ćemo i tu postići nivo suradnje kao na nivou BiH.

* GLAS: Kakvi su Vaši odnosi sa službenicima RS?

ČOVIĆ: Odnosi sa predstavnicima vlasti u RS su vrlo dobri i radije bih rekao izvanredni, jer počivaju na direktnom dogovoru odgovornih ljudi u kome su vrlo jasno i transparentno dogovarane stvari i nikada na štetu trećeg. To dosljedno poštujemo.