Čović: Rekonstrukcija platformaške vlade uvjet formiranja državne vlasti

Dragan Čović
Ponovo će, kaže, tražiti da dva HDZ-a preuzmu sve hrvatske pozicije u Vladi FBiH, ali "nema tu neke isključivosti, pa da mi kažemo treba biti ovako ili onako" i da se "o svemu treba dogovarati", što znači da je spreman i na manji broj fotelja.

Prema saznanjima Dnevnog avaza, HDZ BiH traži da funkciju napuste najmanje tri aktuelna ministra u Vladi FBiH iz SDP-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. To su ministar finansija Ante Krajina, zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović te ministar pravde Zoran Mikulić.

Da bi izvršna vlast dobro funkcionirala, objašnjava Čović, ona mora na sličan način biti uspostavljena od razine države, preko entiteta, do županija. Vlast na razini države, prema njemu, mora biti napravljena u roku od 15 do 20 dana, a najdalje do kraja lipnja ove godine. U protivnom, ova godina će biti izgubljena.

Hrvatski, srpski i bošnjački blok u državnoj vlasti

Vlast bi, kaže lider HDZ-a BiH, trebali formirati hrvatski i srpski blok te "bošnjačke stranke koje na sličan način vide uređenje BiH".

- Za nas je isključivo rješenje to po kojem će u vlasti na državnoj razini biti hrvatski blok predvođen HDZ-om BiH i srpski blok u kojem će biti SNSD i SDS. A što se tiče bošnjačke scene, tu su moguća dva pravca. Za mene je to blok SDP-a i SDA, ukoliko prihvataju da hrvatske pozicije drže hrvatske stranke, a srpske stranke iz RS. Postoji i mogućnost da u vlasti sudjeluju i druge bošnjačke stranke predvođene SBB BiH. To ovisi o razgovorima - uvjerava nas Čović.

SDP ne želi rekonstrukciju federalne vlade

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić smatra da bilo kakvo "vraćanje priče na rekonstrukciju Federalne vlade ne dolazi u obzir".

- Pitanje rekonstrukcije Federalne vlade apsolutno ne dolazi u obzir i o tome se neće razgovarati. Federalna vlada funkcionira. Ona je legalna i legitimna - nedvosmislen je bio Hadžić.

Prema Hadžiću, za konstituiranje vlasti na državnoj razini potrebno je 15 dana. SDP je zainteresiran da vlast bude formirana što prije. Vjeruje da to nije cilj SNSD-a i dva HDZ-a, jer već imaju svoje ljude u Vijeću ministara BiH.

- Mi smo potpuno otvoreni i za konstituiranje državne vlasti i s HDZ-ovima ako prihvate naše principe. Ako ne prihvate, postoje i druge mogućnosti - kazao je Hadžić upitan je li, ipak, izvjesnija mogućnost da entitetske većine formiraju i državnu vlast.

Izvor: Dnevni avaz