Čović razgovarao u Zagrebu s Josipovićem

Dragan Čović, Ivo Josipović, HDZ BiH, Dragan Čović, Ivo Josipović, HDZ 1990, HDZ BiH
Posebno je razgovarano o položaju Hrvata u BiH, potrebi za instrumentima kroz koje mogu ostvariti svoju jednakopravnost i ustavnu poziciju jednog od tri konstitutivna naroda te o njihovu opstanku i povratku u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Josipović ponovio je kako će Republika Hrvatska uvijek voditi Ustavom utvrđenu brigu za dobrobit i zaštitu svojih sunarodnjaka koji žive izvan Hrvatske, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović istaknuo je potrebu da se u formiranju vlasti u BiH vodi računa o reprezentativnosti političkih predstavnika u odnosu na sva tri naroda kako bi izvršna vlast bila dugoročno stabilna i imala široku podršku za zahtjevne reforme koje predstoje.

Republika Hrvatska pozdravlja sva rješenja koja će poštovati jednakopravnost svih naroda i zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine te pridonijeti stabilnosti i stvaranju kapaciteta za institucionalno približavanje BiH Europskoj uniji.

Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih partnera Hrvatske i njezino ubrzano približavanje Europskoj uniji i NATO-u u interesu je Republike Hrvatske, kao i regije. Na tom putu reformi i usvajanja europskih standarda Republika Hrvatska pružit će Bosni i Hercegovini partnerstvo i potporu, kazao je predsjednik Josipović.

fena