Čović: Očekuje nas zastoj u djelovanju vlasti na svim razinama

Dragan Čović
"Mislim da će doći do zastoja u djelovanju i izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, prije svega na federalnoj i državnoj, u ovo vrijeme izborne kampanje, a tek tamo od sedmi desetog krenut će opet puna dinamika", izjavio je Čović na konferenciji za novinare održanoj nakon proširene sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se priča o rekonstrukciji federalne vlade trebala davno okončati, te da HDZ BiH u predizborno vrijeme neće trošiti dodatno vrijeme i energiju na to pitanje.

Upitan hoće li zastupnici HDZ-a BiH u Parlamentu BiH podržati SNSD-ov zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, Čović nije dao konkretan odgovor: "Svi oni koji s nama grade takvu BiH u kojoj ćemo imati apsolutnu jednakost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda su nam ozbiljni partneri i, ukoliko je njihovo ponašanje vjerodostojno, imat će i naš zagovor u svim daljnjim aktivnostima".

Također, Čović je kazao kako vjeruje da do okončanja lokalnih izbora neće biti novog zajedničkog sastanka predsjednika najjačih bh. političkih stranaka, jer bi takav sastanak bio samo u svrhu izborne kampanje.

Kada je u pitanju mogućnost održavanja izvanrednih izbora za sve razine vlasti, Čović je kazao kako HDZ BiH nema ništa protiv toga, ali da je takvo rješenje nerealno očekivati.

"Tema izvanrednih izbora je zadnjih šest-sedam godina svakodnevnica u BiH. Međutim, mi se ne možemo dogovoriti oko mnogo jednostavnijih stvari. Pitanje je kako pronaći način proglašenja izvanrednih izbora, što je uvjet da bi se proglasili i koji bi to kapacitet trebao biti, odnosno koja šestorka ili osmorka bi podržala takvu inicijativu? Nama osobno izvanredni izbori ne bi smetali, no oni danas nisu realni", kazao je predsjednik HDZ BiH.

Što se tiče izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", Čović je kazao kako će u četvrtak klubovi zastupnika HDZ-a BiH u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog izmjena Ustava HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, čime će, po Čovićevim riječima, biti ispoštovan rok naveden u Mapi puta.

Prijedlog dva HDZ-a podrazumijeva izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH, ali, po Čovićevim riječima, vjerojatno će se i o tom važnom pitanju odlučivati tek po završetku lokalnih izbora.

Fena