Čović: Nove krize ako Tegeltija ne bude imenovan

Dragan Čović

Čović je dodao da očekuje sutra manevar iz Predsjedništva BiH, da se dobije kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da se kroz neku drugu fazu taj proces ponovo kompromitira.

"Drugim riječima, za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice napravile zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom sprovesti" - rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

On je naveo kako je fokus nepotrebno prebačen na Predsjedništvo BiH i da se o Vijeću ministara i programu predsjedavajućeg treba izjasniti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U slučaju da sutra Tegeltija ne bude imenovan, Čović očekuje ulazak u nove krize.

"Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamo strukturu Vijeća ministara. Previše se naglaska stavilo na nešto što je trebalo davno završiti", kazao je Čović.


Sjednica Predsjedništva HNS-a održana je danas u Mostaru, a nakon sjednice medijima se obratio predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Na novinarsko pitanje koliko je održiv projekt televizije Herceg Bosne, Čović je kazao kako misli da je on potpuno održiv te da nema apsolutno nikakvih financijskih problema u odnosu na postavljeni plan.

"Mi se danas nalazimo u eksperimentalnom emitiranju kada je u pitanju hrvatska radiotelevizija Herceg Bosne. S obzirom na to da su vlasnici projekta isključivo općine i županije s hrvatskom većinom, svi su preuzeli vrlo jasne obaveze za ovu godinu. Na prvi mah je, kako kaže, trebalo preuzeti jako puno obveza od onih kuća koje su se uvezale uz tu televiziju, tako da je to značilo jednu posebnu financijsku izloženost. Ali apsolutno, što se tiče ove i iduće godine, koliko će trajati eksperintalno dio je financijski potpuno zaokružen. Ja ne komuniciram svaki dan s menadžmentom da bih znao te sitne detalje o toj operativnoj razini" - dodao je Čović.

Upitan da prokomentira pogoršano stanje u Mostaru, Čović ističe kako je grad na Neretvi tema posljednjih desetak godina.

"Sve što mi radimo bit će u nastojanju da se promijeni Izborni zakon do kraja godine, jer je ovo godina u kojoj nemamo izbora i da riješimo pitanje Predsjedništva, Doma naroda i Grada Mostara, i naravno mnogih drugih tehničkih pitanja, koliko se to bude moglo uraditi" - naveo je lider HDZ-a BiH.

Naglašava kako je Mostar grad koji je pun iskušenja, kao i svaka druga sredina, samo je možda malo više pažnje fokusirano na njemu.

"Naravno, imamo ljude koji o tome brinu. Ja kao građanin Mostara mogu neke stvari komentirati, ali primarno je zadatak onih koji su danas zaduženi da to sve skupa profunkcionira mnogo bolje nego što danas funkcionira. S te strane, kao i većina žitelja grada, imam bezbroj primjedbi koje bi trebali malo jačim angažiranjem i rješavati. Uvjeren sam da će izbori biti, što znači da će to biti jedna zanimljiva utakmica, u kojoj ćete imati jako puno i ovog komunikacijskog spinovanja u tom tijelu da bi se zauzele što bolje pozicije, jer znate kakva je dinamika odnosa između dva naroda, iako je ovdje tri naroda, pa ćemo morati to sve zbrojiti; između politika koje evo dogovaraju izmjene Izbornog zakona,primarno mislim na HDZ, ja ću i to proširiti na HNS, i SDA, sad s partnerima koje oni imaju oko sebe" – kaže Čović.

Bit će to, tvrdi Čović, zanimljiva utakmica u narednih dva ili tri mjeseca.

"Uvjeren sam da grad Mostar ne smije biti nikakav izuzetak, da on mora biti dio jednostavno onih zakonskih rješenja koje pokrivaju svaku drugu općinu i svaki drugi grad u BiH, bez bilo kakvih dodatnih uvjetovanja. Na nama je svima da stvorimo jednu atmosferu da nakon desetak godina stvorimo izborni ambijent u Mostaru" - dodao je Čović.

(theworldnews.net)