Čović: Nije uspostavljena nikakva paralelna institucija

Dragan Čović
"Na Saboru je bilo deset stranaka i skoro 500 predstavnika. Visoki predstavnik Valentin Inzko mora prvo da razriješi probleme i dileme svojih privremenih odluka koje je donio da bi vlast u BiH postala zakonita, jer su upravo one donesene za jednu stranku i pojedinca", rekao je Čović.

On je naglasio da se "te krize treba osloboditi, a onda će se druge stvari lako rješavati".

"Strahujemo da su namjere SDP-a u BiH centralizirana država. To apsolutno ne možemo da prihvatimo. Želimo da spriječimo ekstremno loš mogući razvoj situacije u BiH i kažemo da sve mora da se vrati u okvir Ustava i zakona", rekao je Čović za "Glas Srpske".

Govoreći o Rezoluciji HNS u kojoj se ističe potreba reforme Ustava BiH s ciljem nove administrativno-teritorijalne organizacije, Čović je rekao da je broj federalnih jedinica, od kojih je jedna sa hrvatskom većinom, stvar dogovora svih strana.

"To je uglavnom stav koji smo izrazili i u Prudskom sporazumu, kada smo definirali da su to četiri jedinice, od kojih bi jedna bila sa hrvatskom većinom. Vjerujemo da je to dobar koncept da bi BiH funkcionirala kao država", naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, prvi korak na provođenju točaka iz usvojene rezolucije na Hrvatskom narodnom saboru jeste da institucije ustanovljene na Saboru osmisle način rada u narednih 20 dana.

"Do polovice svibnja sve bi trebalo da bude gotovo, i tada ćemo početi da vodimo jasnu politiku i pokušati da kreiramo odnose u BiH sa pozicijom da zastupamo interesa Hrvata", poručio je Čović.

Hrvatski narodni sabor usvojio je 19. travnja u Mostaru Rezoluciju u kojoj se navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će osigurati institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantirati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda".

Srna