Čović: Ne znam otkud nekom ideja da kandidira Raguža, on je ozbiljan političar koji neće nasjedati na takve ponude

Dragan Čović
...uravnotežen stav te imenovati mandatara Vijeća ministara BiH, koji će glatko dobiti potrebnu podršku.

U izjavi za "Avaz" Čović kaže da očekuje kako će intenzivirani razgovori lidera stranaka rezultirati apsolutnom potporom kandidatu HDZ-a Borjani Krišto, što bi značilo da bi ona mogla dobiti maksimalnu dvotrećinsku većinu. On dodaje da je razgovarao s liderima gotovo svih stranaka, Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem, Sulejmanom Tihićem i drugima, te da će s nekima od njih susresti i danas.

Čović nam je potvrdio špekulacije da je u posljednje vrijeme imao više razgovora i s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, ali da oni nisu bili za javnost, zbog čega je bilo mnogo nagađanja.

- Cilj je bio da u početku naše razgovore ne izlažemo previše javnosti, kako bismo im dali nešto veću šansu za uspjeh. Jasno je da ima mnogo problema u pregovorima i, što u većem miru radimo, mislim da ćemo imati veću šansu za uspjeh - smatra Čović.

On kaže da se u ovom trenutku uopće ne razgovara o imenu kandidata, nego o tome kako napraviti vlast u BiH, od državne pa do entitetske i županijske.

- Ako napravimo šemu suradnje svih političkih stranaka koje se mogu oko toga okupiti, a to znači minimalno dvije-tri srpske stranke, dvije hrvatske i nekoliko bošnjačkih, odnosno onih koje se smatraju multietničkim, to je ta dovoljna dvotrećinska potpora. Ako to postignemo, svakako da ćemo sjesti i dogovoriti potencijalnog mandatara - uvjeren je Čović.

Što se tiče špekulacija da bi Martin Raguž mogao biti na čelu Vijeća, Čović kaže da on nikada nije bio kandidat i da ne zna otkud nekome ideja da ga uopće kandidira. Raguža doživljava kao ozbiljnog političara, koji neće nasjedati na takve ponude.
Koncepcija vlasti

- Već odavno znamo da kandidat za mandatara pripada HDZ-u i naravno da ćemo to pravo koristiti. Mi smo taj stav iznijeli svim partnerskim i svim strankama s kojima razgovaramo. Prije svega, mi trebamo dogovoriti koncepciju vlasti. Ako to dogovorimo, onda ćemo lako riješiti pitanje mandatara - kaže Čović.

Na upit novinara sarajevskog lista hoće li HDZ praviti ustupke te se odreći nekog ministarskog mjesta u Vijeću ministara koje pripada Hrvatima u korist koalicije na čijem je čelu SDP, Čović kaže da nakon posljednjeg zasjedanja Vijeća za implementaciju mira lideri svih stranaka pokušavaju naći kompromis kojim bi svi bili zadovoljni. Lideri, kako kaže, traže rješenja, što ne znači ustupke, nego dobro za sve u BiH, pa i HDZ.

Čović podsjeća da će hrvatski narod u BiH ponovo imati priliku da kandidira Hrvata za mandatara Vijeća ministara BiH tek 2022. godine.

- Svakako da će HDZ, koji je dobio najviše glasova Hrvata na proteklim izborima, iskoristiti prigodu da ima svog mandatara. Uvažavajući sve druge kandidate i njihove kvalitete, HDZ ima svog čovjeka i ponudili smo najkvalitetnijeg - rekao je Čović.