Čović nakon sastanka s Dodikom: Data riječ vrijedi više od sporazuma

Milorad Dodik

... naroda, te da data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma.

"Ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD, ali zapamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On ističe da je za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će neko potpisati i da mu sa te strane ne treba pisani dokument.

"Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obveza kao da sam je ovjerio kod notara", rekao je Čović.

On kaže da želi da legitimni predstavnici Hrvata budu na vlasti, te da isto to zagovara kod Srba ili Bošnjaka.

Čović kaže da su ga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi koalicioni partneri uvjerili da će u Republici Srpskoj napraviti većinu.

"Ako to uradi, kao što očekujem da ćemo mi to uraditi u pet županija u Federaciji BiH, onda niko HDZ BiH ne treba zvati u vlast, jer HDZ BiH pripada vlasti, kao što niko SNSD ne treba zvati u vlast, jer on pripada vlasti", istaknuo je Čović.

On je rekao da pravi pregovori o formiranju vlasti tek počinju, te da vlast na nivou BiH iz reda srpskog naroda treba da čini ona stranka koja formira vlast u Republici Srpskoj.

"Gospodin Dodik je prevješt i preiskusan političar. Naravno da, ako već ima rezultat koji ima, ako napravi vlast u Republici Srpskoj, bez njega vlast na nivou BiH ne može funkcionisati. To je sad svima jasno", rekao je Čović.

Ako jedna stranka ili koalicija napravi vlast u entitetu, kaže Čović, onda bi bilo krajnje neodgovorno da neko pokušava praviti vlast od neke druge cjeline na drugom nivou.

"Zamjenik predsjednik (SDA) Bakir Izetbegović i ja smo se dogovolili da vlast bude od iste strukture stranaka na svim nivoima da bi pokrenuli stvari koje želimo za BiH", naglasio je Čović.

On je ponovio da vlast treba početi konstituisati od "dna prema vrhu" isključivo od legitimnih predstavnika koji su dobili povjerenje građana BiH.

Čović je najavio da će u petak, 14. studenog, biti održan sastanak Predsjedništva HDZ BiH, a u subotu, 15. studenog novi sastanak HDZ-a BiH sa SDA.

SRNA