Čović: Moguće izabrati mandatara do kraja srpnja

Dragan Čović
"Očekujem prije svega da će se političke stranke dogovoriti da predsjedavajući treba da bude iz HDZ-a, te da ćemo dobiti jednu kompetentnu podršku od svih, i kroz entitetske većine, i kroz opću većinu u Predstavničkom domu", rekao je Čović.

Čović je istakao da stranke, prije Predsjedništva BiH, moraju postići dogovor o ovom pitanju, jer, kako je rekao, licitiranje sa imenima, kao u slučaju Kukića, ne bi imalo smisla, s obzirom da bi to bila veoma neugodna pozicija za Predsjedništvo i gubljenje vremena.

"Optimističan sam, pregovori su već počeli, mi smo razgovarali jučer, danas. Idućeg tjedna će biti sigurno tri ili četiri razgovora", rekao je Čović.

On je potvrdio da će kandidat HDZ-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ostati Borjana Krišto.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni jučer, u drugom krugu glasanja, nije podržao kandidata Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavu Kukiću, a protiv su bili zastupnici iz Republike Srpske, dva HDZ-a i Stranke za BiH. U prvom krugu glasanja, održanom 29. lipnja, Kukić nije dobio podršku.

Predsjedništvo BiH je prethodno preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predložilo Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

U okviru ustavnog roka od osam dana Predsjedništvo BiH trebalo bi da predloži novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Srna