Čović, Ljubić i Tihić i dalje bez dogovora

Dragan Čović
''HDZ BiH i HDZ 1990 ništa ne blokiraju već se bore za BiH gdje će predstavnici sva tri konstitutivna naroda imati priliku da participiraju u vlasti kako bi ostvarili europski put BiH. Ono što radimo danas je sprječavanje raspada BiH, jer svaki drugi put je put koji će imati nesagledive posljedice i ja u tome ne želim učestvovati'', rekao je Čović.

Čović je naveo da je jedini put za BiH da se predstavnici sva tri naroda dogovore o funkcioniranju vlasti i definiraju šta su prioriteti.

Predsjednici HDZ BiH potvrdio je da je sa liderom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarao vrlo kratko, "tek toliko da razmijene informacije o zdravlju". Lagumdžija je sastanak u Mostaru napustio jer, kako je rekao novinarima, "za SDP je jedini pravi projekat platforma četiri stranke".

Na pitanje novinara da komentira najave koalicije na čelu sa SDP-om da će početkom ožujka formirati vlast u Federaciji BiH "bez obzira na blokade" HDZ-a i HDZ-a 1990, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je rekao da to ne bi bilo ustavno.

''Dom naroda ne može se sazvati dok nije ustavno konstituiran, a neće biti sve dok se ne formira većina u tri nacionalna kluba, što znači da bez većine Hrvata u nacionalnom klubu Dom naroda ne može biti sazvan na ustavan način'', naglasio je Ljubić.

Ljubić je naveo da je BiH već sada u političkoj krizi koja prijeti da se produbi i u političkom i socijalnom pogledu, a BiH očajnički treba funkcionalnu vlast.

On smatra da je rješenje da vlast naprave stranke koje imaju većinu u nacionalnim klubovima u domovima naroda i u Federaciji i na nivou države.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović nakon sastanka sa predsjednicima SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, SDA Sulejmanom Tihićem i HSP-a Zvonkom Jurišićem rekao je da ova koalicija neće tolerirati blokadu HDZ-ova.

''Mi smo danas dogovorili da ćemo završiti proces formiranja vlasti, a neka onda visoki predstavnik odluči ko je u pravu a ko u krivu - da li oni koji koče proces ili oni koji žele da završe implementaciju vlasti'', naglasio je Lijanović.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da SDP ne prihvata koaliciju o raspodjeli fotelja po principu dvije bošnjačke, dvije hrvatske i dvije srpske stranke i potvrdio da će potpisnice platforme uskoro krenuti u formiranje vlasti u Federaciji BiH "bez obzira na blokade" HDZ-a i HDZ-a 1990.

Lagumdžija je rekao da je SPD spreman da razgovara, ako predsjednici SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić žele da razgovaraju o platformi koju su potpisale SDP, SDA, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak".

srna