Čović i Ljubić upozorili Davutoglua na pogubnost isključivanja iz vlasti najjačih hrvatskih stranaka

BIH, vlast, Dragan Čović, Božo Ljubić, županije, Božo Ljubić, Dragan Čović
...turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua na pogubnost pokušaja da se dvije najveće hrvatske stranke isključe iz vlasti i istaknuli da Turska podupire dogovor koji bi u BiH omogućio široku koaliciju i otvorio prostor za ustavne promjene.

"Mi smo ukazali na sve zamke i pokušaje da se eliminira politička volja hrvatskog naroda na nekoj od razina vlasti kao krajnje ozbiljno pitanje s nesagledivim posljedicama za BiH. Gospodin Davutoglu je za takve poruke imao razumijevanje", rekao je Čović nakon susreta s turskim šefom diplomacije, koji je u Mostaru završio posjet BiH.

Dodao je da očekuje potporu Turske u važnim procesima, ponajprije oko reforme ustava u toj zemlji.

"Naš je prioritet otvoriti vrata BiH u Europsku uniju, a to je nemoguće provesti bez ustavnih promjena. U tome koraku trebamo riješiti pitanje jednakopravnosti svih triju naroda i time smo riješili najkrupnije probleme u BiH kako bi se okrenuli budućnosti",
rekao je Čović.

Po Ljubićevim riječima, Davutoglu je tijekom susreta ocijenio da postoji fleksibilnost u Sarajevu i Banja Luci da se dođe do rješenja oko uspostave vlasti.

Sastanak s Jurišićem i Lijanovićem

Turski ministar vanjskih poslova po dolasku u Mostar najprije se susreo s predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem i predsjednikom NSRzB Mladenom Ivankovićem Lijanovićem

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić izjavio je sinoć da je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu podržao platformu koju su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna straka "Radom za boljitak".

Jurišić je, nakon sastanka sa turskim šefom diplomacije u Mostaru, rekao novinarima da je Davutoglu ocijenio da je ova platforma promjena u odnosu na dosadašnju politiku u BiH i "hrabar vizionarski potez".

- Tražiti ravnopravnost za sve narode na prostoru cijele BiH je politika koja nas vodi ka EU - rekao je Jurišić.

Prema njegovim riječima, Turska će biti na raspolaganju BiH na njenom putu prema NATO-u i pružit će joj pomoć kada ona bude trebala, javlja Srna.

- Ministar Davutoglu je rekao da u BiH imamo jednu čorbu i ako u njoj nedostaje jedan začin odmah neće biti dobra. Tako da ukoliko nema Hrvata u vlasti to nije dobro. To znači da od situacije u BiH treba napraviti jednu dobru čorbu po volji svih naroda i građana BiH - mišljenja je Jurišić.

On je rekao da je Federacija BiH nastala 1994. godine uz snažnu podršku Turske i Hrvatske, te da je njima interes da se taj entitet sačuva i da se BiH uredi po mjeri naroda, odnosno da svi moraju da štite njen integritet i cjelovitost, javlja Srna.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da su Davutoglua upoznali sa činjenicom da stranke potpisnice platforme imaju kapacitet da formiraju vlast i da bi visoki predstavnik trebalo da djeluje prema onima koji koče formiranje vlasti, a to su četiri kantona u FBiH.

Turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu posjetio je BiH u svojstvu predsjedatelja Odbora ministara Vijeća Europe. Susreo se u subotu uSarajevu i Banjoj Luci s vodećim bošnjačkim i srpskim političkim strankama i razgovarao s njima o uspostavi vlasti u BiH i ustavnim reformama.

fena