Čović i Ljubić suglasni: Ne dopuštamo da drugi odlučuju o popuni hrvatskih kvota u F BiH i BiH

Hrvati u BIH, dogovor, vlast, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, Dragan Čović, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić
Dok iz SDP-a izlaze s rokom, lider HDZ BiH Dragan Čović ponavlja da je dogovor o formiranju vlasti moguće postići vrlo brzo. Gostujući kao uvodničar na sesiji neovisnih intelektualaca "Krug 99" Čović je u nedelju u Sarajevu izjavio da su se proteklih dana približili stavovi političara o pitanju formiranja vlasti.

-HDZBiH bit će zadovoljan ukoliko se ispoštuje legitimna volja hrvatskog naroda, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. On je precizirao da će o popuni hrvatskve kvote odlučiti stranke koje su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH- to jest dva HDZ-a. Čović je, na jučerašnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, kako je Dnevniku.ba prenio glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota, potpuno neprimjerenim ocijenio da bošnjačke stranke licitiraju o popuni hrvatske kvote, kao što bi bilo neprimjereno da hrvatske stranke traže da u bošnjačkoj kvoti pozicije dobiju i SBB, S BiH, DNZ,...

Identičan stav ima i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

- Zajednički stav hrvatskog bloka kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. da prijedlog kadrovske popune pozicije koje Ustavom pripadaju Hrvatima treba dati hrvatski blok- odnosno dva HDZ-a, kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Kao što sebi ne uzimamo za pravo odlučivati o popuni bošnjačkih ili srpskih kvota u Vladi Federacije i Vijeću ministara, jednako tako ne dopuštamo ni nikom drugom da odlučuje o popuni hrvatskih kvota, izjavio je Ljubić za Dnevnik.ba

"To znači da se ovo malo funkcija koje su nam date Daytonskim sporazumom popuni legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda. Mi se tek trebamo okrenuti budućnosti i promijenimo Ustav BiH. To moramo uraditi u naredna dva-tri mjeseca. Na kraju, to smo i obećali visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i zamjeniku državnog tajnika SAD-a Jamesu Steinbergu", izjavio je jučer Čović.

Potpredsjednik SDP-a naglašava da su dva HDZ-a dobrodošla u koaliciju ako se s partnerima prije dogovore o jasnoj platformi šta će vlast raditi u naredne četiri godine.

"Vjerojatno je Čović usaglasio svoj stav s Miloradom Dodikom, s obzirom na to da su oni partneri, pa tvrdi da je formiranje vlasti blizu. Naš uvjet za dva HDZ-a je da se prije ulaska napravi jasan dogovor šta se sve treba uraditi na državnoj i federalnoj razini da ova zemlja ide naprijed", kazao je Damir Hadžić, prenose Nezavisne novine.

Poručio je da SDP, koji u Federaciji BiH ima potpisanu postizbornu platformu sa SDA, HSP-om i NS Radom za boljitak, "nakon 3. ožujka neće ulaziti ni u kakvo politikanstvo o formiranju vlasti".

"Ne bude li do tada dogovora, mi ćemo s partnerima potpisnicima platforme formirati vlast u FBiH, a kasnije vidjeti hoćemo li se i na državnoj razini moći nešto dogovoriti", naglasio je Hadžić.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, ublažio je poruku SDP-a, istakavši da četvrtak, 3. ožujak, nije rok koji su zadali SDP i njegova stranka. Precizirao je da je to zadnji datum poslije kojeg ne bi mogla biti formirana vlast, a samim tim bi bilo i teško usvojiti proračun Federacije BiH, kojoj 31. ožujak ističe odluka o privremenom financiranju.

"Proračun FBiH mora biti usvojen do kraja ožujka. Prije toga je potrebno formirati parlament i vladu. Do 3. ožujka ćemo pregovarati, a onda ćemo krenuti u formiranje vlasti. Za 9. ožujak zakazano je formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH, a onda i izbor rukovodstva Zastupničkog doma", rekao je Genjac, te naglasio da se iskreno nada da će u vlast ući i HDZ, jer bi onda njeno funkcioniranje bilo mnogo komotnije.

Uređenje i televizija

Dragan Čović, lider HDZ BiH, rješenje hrvatskog pitanja u BiH vidi kroz četiri multietničke federalne jedinice, kako je to i predložila njegova stranka.

"Moguće je da bude i nekog drugog rješenja. Svako rješenje koje nudi ustavnu jednakost hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda i svih građana i koje osigurava da se ta jednakost može provesti u parlamentu apsolutno je prihvatljiva HDZ-u", tvrdi Čović i dodaje da je potrebno formirati i treću televiziju u BiH, te da je ekspertska grupa napravila elaborat, koji treba da usvoji Savjet ministara BiH.

"Kada imamo RT RS i FTV, onda treba omogućiti Hrvatima da imaju isto", rekao je Čović.