Čović i Ljubić ostaju zajedno

Hrvati u BIH, dogovor, vlast, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, Dragan Čović, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić
Kako su nakon susreta objasnili predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić, čelnici stranačkih županijskih odbora u središnjoj Bosni će sljedeći tjedan tražiti rješenja u sastavljanju županijske vlade uz "poštivanje izbornog legitimiteta hrvatskog naroda u toj županiji".

HDZ BIH je pobijedio na izborima u toj županiji te zajedno s HDZ-om 1990. ima devet zastupnika u skupštini što im, međutim, nije dosta za uspostavu vlasti, prenijela je Hina.

Kako je rečeno nakon sastanka, uspostavom parlamentarne većine "bez zastupnika tih dviju stranaka poništila bi se volja birača hrvatskog naroda".

- Naše je stajalište - ostajemo otvoreni za sve inicijative i razgovore s legitimnim predstavnicima drugih dvaju konstitutivna naroda, za sve koji poštuju većinski hrvatski izborni legitimitet, za sve koji su spremni graditi funkcionalnu BiH triju ravnopravnih naroda i sa svima koji su spremni na reforme koje će BiH ubrzano voditi k Europskoj uniji i NATO-u, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Prije susreta s čelništvom HDZ-a BiH, HDZ 1990. je na sjednici središnjeg odbora prihvatio stajalište da ta stranka ne podupire pokušaj da se jedna od dviju najvećih hrvatskih stranaka isključe iz vlasti.

Ljubić je izrazio nadu da bi se HSP BiH mogao priključiti Hrvatskoj koaliciji koju tvore dva HDZ-a, unatoč tomu što su pristali na platformu SDP-a koju su odbacile vodeće hrvatske i srpske stranke u BiH.

- Još se nadam da će HSP BiH ostati dijelom Hrvatske koalicije i da će u okviru toga hrvatskog bloka početi razgovore o uspostavi vlasti. I dok god za to ima izgleda, ni na koji način se ne bih htio očitovati o tom postupku na drukčiji način, rekao je Ljubić.

hina