Čović i Lagumdžija se usuglasili o programskoj metodologiji novih vlasti

Dragan Čović
"Čović i ja usuglasili smo se o metodologiji programskog djelovanja novih vlasti u kantonima, entitetima i na razini BiH", naveo je Lagumdžija.

Dodao je da su konstatirali i evidentan problem u Federaciji BiH - činjenicu da još nije konstituiran Doma naroda federalnom parlament, što je izravna posljedica različitih pogleda dviju stranaka na konstituiranje vlasti. Lagumdžija je izrazio uvjerenje da će HDZ BiH ipak sudjelovati u konstituisanju Doma naroda te dodao da je, po njegovoj procjeni, najgore što se može dogoditi da 31. ožujka Federacija ne bude imala proračun.

"SDP neće doopustiti raspad sustava, ni kaos u državi, nego će dati sve od sebe da u narednih sedam do deset dana bude ispoštovana izborna volja građana i da vlast bude konačno uspostavljena", rekao je Lagumdžija.

Čović je pak u Sarajevu, nakon susreta s Miroslavom Lajčakom, ravnatelj Direkcije za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU, izjavio da vlast u BiH treba biti odmah formirana, ali da se ne može "gaziti volja niti jednog naroda".

Čović je izjavio da je o tome danas razgovarao i sa Zlatkom Lagumdžijom. "Kazali smo da možemo imati razumijevanja za sve ideje, ali da one ne mogu biti na bilo koji način potcjenjivačke prema predstavnicima hrvatskog bloka", kazao je Čović, dodajući da će razgovori sa SDP-om biti nastavljeni.

"Ako želimo potporu EU, presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourgu mora doći u prvi plan, kao i popis stanovništva i ostala poznata pitanja koja nisu uopće teška za BiH", kazao je Čović. Po njegovim riječima, na sastanku je istaknuta zabrinutost jer vlast nije formirana pet mjeseci nakon općih izbora, te je ukazano na sve složeniju ekonomsku i socijalnu situaciju.

"Lajčaka sam informirao da činimo sve kako bi vlast bila uspostavljena odmah i da zadovoljimo osnovne kriterije legitimnosti predstavnika tri konstituivna naroda ili svih onih stranaka koje su dobile potporu na proteklim izborima", rekao je Čović.

Istaknuo je da "vlast mora biti napravljena po istom koneceptu na razini BiH, entiteta i nižih razina, jer je to uvjet da odluke možemo brzo donositi". Nama treba vlast koja već danas može na razini države imati dvotrećinski način odlučivanja u Parlamentu, jer se bez toga ne trebamo veseliti da ćemo promijeniti Ustav i donijeti druge stvari", izjavio je Čović.

Izvor:hrvatska-rijec.com