Čović i Lagumdžija razgovarali o sastanku u Mostaru

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
Kako je Čović izjavio novinarima nakon susreta, razgovarali su o pripremi sastanka u Mostaru, pri čemu je on iznio koncept kako ga misli organizirati.

Predsjednik HDZBiH sada je siguran da će sastanku prisustvovati predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić, a vjeruje, poslije današnjeg razgovora, da će doći i Lagumdžija, znači svih šest stranaka koje čine kolegij Parlamentarne skupštine BiH.

Lagumžija kaže da će odluku o njegovom učešću na sastanku i platformi sa kojom će se ići donijeti nadležni organi SDP-a nakon rasprave narednih dana. On će takvu odluku SDP-a ispoštovati.

Čović je rekao da je danas, također, htio provjeriti zašto ne funkcionira dogovor o uspostavi vlasti u Srednjobosanskom kantonu.

- Vjerujem da je puno toga što smo danas dogovarali moguće provesti. Moj osjećaj je da ćemo na sastanku u Mostaru razgovarati i o političkim problemima i preprekama za NATO i kandidatski status u Evropskoj uniji. Naravno, razgovarat će se o Vijeću ministara kako bi vidjeli da li Vijeće ministara može da provede te zadatke, rekao je on, naglasivši da sa Lagumdžijom uopće nije razgovarao o raspodjeli pozicija.

- Meni se čini da ima prostora za dogovor. Ja sam do jedne mjere optimističan, poručio je Čović.

Predsjednik HDZBiH kaže da je inače je pobornik ovakvih razgovora na bilateralnoj razini jer "treba mnogo više bilateralnih razgovora kako bi se vratilo međusobno povjerenje".

- Kad jedan drugom nešto kažemo, da onda druga strana smatra da je to je ozbiljan stav, a ne nešto što će trajati pet minuta. Mislim da to jedino bilateralnim sastancima možemo vratiti. Obično, kada nas je više na sastancima, tada se svako nastoji "dokazati" i ojačati svoju političku poziciju, a u ovom trenutku nisam siguran da će to ikome pomoći, rekao je on.

Upitan da li je spreman na ustupke, Čović je rekao da nema ustupaka.

- Ko god govori o ustupcima, taj ne zna voditi raspravu. Mi tražimo kompromis. Kompromis nije ustupak, kompromis je dobit za sve. Kompromis bi trebalo da digne BiH na mjesto koje joj pripada, a to je normalna evropska država, poručio je.

HDZBiH i dalje traži mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, ali o tome se neće pričati u ponedjeljak.

- U ponedjeljak prije svega trebamo pripremiti mogućnost da se sastajemo u kontinuitetu kako bi riješili te probleme. Ne treba se zanositi da ćemo u ponedjeljak riješiti te probleme, rekao je predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

Predsjednik SDPBiH Lagumdžija je rekao da je ohrabren najavom da sastanak u Mostaru neće biti sastanak "etničkih blokova" na principu 2+2+2, nego se radi o susretu lidera stranaka koje predsjedavaju kolegijima domova PSBiH.

On je kazao kako ga je zanimalo šta se očekuje od tog sastanka te koji su to politički razlozi koji blokiraju uspostavu Vijeća ministara BiH kao mehanizma koji će ubrzati put ka euroatlantskim integracijama.

Po njegovim riječima, drugi dio tog sastanka trebalo bi da bude posvećen principima na kojima će se praviti Vijeće ministara BiH.

Lagumdžija, također, smatra da nema nikakvog razloga da se pregovori o formiranju vlada u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne dovedu do kraja, tim više što treba napraviti vladu na svakom nivou na kojem je to moguće.

- Ne treba ništa vezati ni sa čim, jer u zemlji u kojoj se nešto veže s nečim, pa onda s još nečim, na kraju bude vezano sve sa svačim pa ništa više ne bude svezano, prokomentirao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, u SDP-u smatraju da je potrebno napraviti veoma jasan program: kakav je odnos prema državnoj i vojnoj imovini, prema MAP-u, zakonu o državnoj pomoći, zakonu o popisu stanovništva.

Kao i Čović, kazao je kako se danas nije razgovaralo o imenima, ministarstvima...

- Veoma sam jasno rekao da je SDP spreman da učestvuje u Vijeću ministara koje će zaista pokrenuti euroatlantske integracije i stvoriti pozitivniji okvir za ukupne promjene u društvu, jer je potrebno napraviti novi imidž BiH. Ukoliko se dođe do takvog okvira, mi smatramo da u Vijeću ministara mora biti prepoznatljivo učešće SDP-a. SDP nije spreman da bude mlađi partner u Vijeću ministara, poručio je Lagumdžija.

Također je poručio Čoviću da ukoliko se želi napraviti Vijeće ministara bez SDP-a, ukoliko smatraju da je on ili neko drugi problem, "imaju našu podršku da naprave jedno bolje Vijeće ministara nego da smo mi unutra".

- SDP je spreman da učestvuje u Vijeću ministara ukoliko će se nešto raditi. Ukoliko će to biti valjanje po blatu, neka to uradi neko drugi - bez SDP-a. Ne želimo biti dio nekog Vijeća ministara koje će stvarati nove probleme, naglasio je Lagumdžija.

Fena