Čović i Krišto s izaslanstvom uglednih Hrvata iz Savezne Republike Njemačke

Dragan Čović
Sastanku su nazočili i Dragan Bagarić, bivši glavni konzul BiH u Sttutgartu, te novinar Stipe Puđa - urednik i voditelj inozemnog izdanja Večernjeg lista.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović informirao je izaslanstvo o aktualnim političkim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom o neravnopravnom položaju hrvatskog naroda, manjkavostima sadašnjeg Izbornog zakona i ustavnog uređenja u BiH, te o grubom ignoriranju legitimne izborne volje hrvatskog naroda u BiH, kriminaliziranju hrvatskog naroda i Domovinskog rata. Zaključeno je i kako međunarodna zajednica nema jasan, zajednički stav o rješavanju problema u BiH, te kako legitimni hrvatski predstavnici u BiH žele donošenje novog Ustava i Izbornog zakona kojim će hrvatski narod u BiH osigurati istinsku ustavnu ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Danas je u BiH na sceni „cementiranje" dvoentitetske podjele BiH koja uključuje dva entiteta s izrazito srpskom (RS) i bošnjačkom (FBiH) većinom, a gdje se želi svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu, odnosno na „folklornu skupinu" u BiH.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović informirao je izaslanstvo i o rezoluciji koja je usvojena na Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru. Predstavnici izaslanstva gospodarstvenika i uglednih Hrvata iz Savezne Republike Njemačke istaknuli su kako se općenito među hrvatskom populacijom u SR Njemačkoj premalo zna o aktualnoj poziciji Hrvata u Bih, te kako je nužno senzibilizirati njemačku javnost o tom problemu i kako je nužno osnivanje koordinacijskog tijela za lobiranje i rad s iseljeništvom.

Nakon sastanka u Domu HDZ BiH upriličen je sastanak izaslanstva s mostarskim gradonačelnikom Lj-ubom Bešlićem.