Čović:Dva HDZ-a ne mogu da budu izbačena iz vlasti

Dragan Čović
''Ključ je u tome da Lagumdžija i dalje želi da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakvog osnova za takav izlet koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti izbace dva HDZ-a'', rekao je Čović za "Dnevni avaz" nakon jučerašnjeg susreta sa Lagumdžijom.

Čović je naglasio da će njegova stranka koristiti sve institucionalne mogućnosti da to spriječi, kao i da je Lagumdžiji jasno ukazao na sve probleme koje bi mogao imati ako bi pokušao da radi bez HDZ-ova.

"Jasno sam mu rekao da je to blokada vlasti. To bi predstavljalo jedan cirkus koji neće dati nikakav rezultat. Tako bismo došli u mnogo gore stanje nego što smo imali u ove posljednje četiri godine. Ne može se ignorirati volja jednog, drugog ili trećeg naroda, pa ni Hrvata" - kaže Čović.

Prema Čovićevim riječima, jedini ustupak koji može napraviti u ovoj situaciji jeste da on osobno neće biti kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali da ta funkcija mora pripasti HDZ-u BiH, a ne SDP-u, odnosno Lagumdžiji koji želi da tu poziciju dobije za sebe.

Federalna televizija sinoć je objavila neslužbenu informaciju da će SDP BiH danas ponuditi koalicijski sporazum SDA, Hrvatskoj stranci prava i Narodnoj stranci "Radom za boljitak".

Televizija je, pozivajući se na neiomenovani izvor iz SDP-a, javila da će ova stranka ponuditi ''programsku platformu na entitetskom i državnom nivou''.

Savez Lagumdžije i lidera SDA Sulejmana Tihića neslužbeno je najavljivan i prije izbora u listopadu, a sada očigledno dobija i finalnu potvrdu, piše ''Dnevni avaz''.