Čović, Dodik i Izetbegović o formiranju državne vlasti

pregovori, formiranje vlasti

Pregovori lidera traju još od prošlogodišnjih listopadskih općih izbora kada su im glasači dali povjerenje, ali novi saziv Vijeća ministara još uvijek nije imenovan i ono što je jedino poznato je da će za predsjedatelja biti predložen Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Na posljednjem sastanku izaslanstva SDA i SNSD-a predloženo je i formiranje dva nova ministarstva na razini BiH i to jedno koje bi bilo nadležno za poljoprivredu i drugo za europske integracije, ali iz SNSD-a kažu da to nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom zbog čega takvu ideju i ne podržavaju.

Dodik je ranije kazao da predstavnicima iz Republike Srpske pripada mjesto predsjedatelja Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na ovom sastanku s liderima SDA i HDZ-a za kojeg je kazao da će biti "završni" razgovori.

Izetbegović s druge strane smatra da SNSD-u uz predsjedatelja pripadaju još dva, a ne tri ministarstva, a oprečni stavovi postoje i kada je u pitanju raspodjela resora između ova tri politička partnera.

Ranija neslaganja bila su i zbog usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog plana, što je kao uvjet postavljeno za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali predstavnici iz RS-a i dalje ostaju kod stavova koji se tiču vojne neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

U zgradu Predsjednistva BiH stigli su Čović i Izetbegović, a kako novinari saznaju poslije susreta lidera trebale bi razgovarati i izaslanstva ove tri političke stranke.

FENA