Čović: BIH može opstati samo kao dogovor tri naroda

Dragan Čović

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama u BiH. Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te mogućnosti deblokiranja njenog europskog puta.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je informirao veleposlanicu Knotz o međustranačkim razgovorima vezanim za pitanja koje BiH mora ispuniti na europskom putu, kao i potrebi konačnog završetka procesa uspostave vlasti na svim razinama. Dr. Čović je naglasio kako legitimni politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju koncept legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i u procesu slaganja vlasti u BiH.

„Legitimni hrvatski predstavnici stoje čvrsto na stajalištu da se BiH može razvijati, funkcionirati, u konačnici i opstati samo kao dogovor tri njena konstitutivna naroda", istaknuo je predsjednik HDZ BiH, te je dodao kako se hrvatskom narodu u BiH mora osigurati stvarna ustavnopravna jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH, a izmjenama Ustava i Izbornog zakona Hrvatima u BiH će se stvoriti uvjeti za izbor njihovih legitimnih predstavnika u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Veleposlanica Knotz je naglasila kako SR Njemačka želi biti partnerica BiH na njezinom putu u EU i NATO, te kako se nada da će doći do pozitivnih pomaka koji se tiču napretka naše zemlje. Naglasila je kako je namjera EU da narednih nekoliko mjeseci bude razdoblje intenzivnog rada i dogovora koji su potrebni za nastavak procesa vezanih za integracije u Europsku uniju.