Čović: BiH bez vlasti prijeti opasna kriza

Dragan Čović
"Sutra SDP BiH ima svoje predsjedništvo kada će iznijeti svoje konačno stajalište o uspostavi vlasti. To djelomično nudi optimizam, no ako ne bude ništa od dogovora, onda smo sigurno u ozbiljnoj krizi", rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

Opetovao je stajališta dva HDZ-a da u vlasti budu stranke koje su osvojile većinu unutar svakog od tri konstitutivna naroda u BiH.

"Naše je stajalište da činimo sve da bi se vlast uspostavila što prije ali ta vlast mora odražavati legitimnu političku volju svih triju naroda. Ne želimo ni na kakav način utjecati na to da BiH uđe u bilo kakve nove krize jer je dovoljno i to što smo pet mjeseci bez vlasti", rekao je čelnik HDZ-a BiH nakon što se u Sarajevu susreo s Lagumdžijom.

Čović nije želio nagađati što će HDZ BiH poduzeti ukoliko SDP odluči sastaviti vlast bez dva HDZ-a BiH o čemu će ova stranka sutra odlučiti na stranačkom predsjedništvu.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić u srijedu se sastao s predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem, priopćeno je iz stranačkog ureda za informiranje u Mostaru.

Kako je priopćio HDZ 1990., Ljubić je izvijestio Tihića o razlozima neprihvaćanja ponuđenog modela prema kojemu bi SDP i HSP BiH sudjelovali u raspodjeli hrvatskih pozicija u izvršnoj vlasti. Sugovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postigao sporazum i formirala vlast u Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini, naveli su iz HDZ-a 1990.

"Svaki pokušaj da se krene u proces formiranja vlasti bez prethodnog načelnog dogovora koji uvažava ove činjenice ne donosi ništa dobro ni Federaciji ni BiH, a mogu imati nesagledive negativne posljedice", priopćio je HDZ 1990.

Oba HDZ-a su izvijestila i da su se čelnici dviju stranaka Čović i Ljubić međusobno informirali o sadržaju razgovora s Lagumdžijom i Tihićem te da ostaju zajedno pri stajalištu da legitimni predstavnici naroda čine vlast u BiH.

Vlast u BiH nije uspostavljena pet mjeseci nakon izbora u toj zemlji zbog različitog gledanja SDP-a BiH i dva HDZ-a u BiH oko toga tko treba činiti vlast. Dva HDZ-a smatraju da su legitimni predstavnici koji su osvojili 90 posto potpore Hrvata i da trebaju popuniti hrvatske pozicije u izvršnoj vlasti. Istodobno SDP, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na izborima u BiH, traži da stranke okupljene oko političke platforme zauzmu dio hrvatskih pozicija.

(Hina)