Cijela “devedesetka” pristupila HSP-u

HSP BIH, HDZ 1990, Živko Budimir

On kaže da će danas u poslijepodnevnim satima bivši članovi HDZ-a 1990. iz Tuzlanske županije održati sastanak s Izaslanstvom HSP-a koje će predvoditi dopredsjednik stranke i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, te da će se na istom objelodaniti prelazak. 

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list

Naime, u HSP prelazi cijeli Županijski odbor te četiri općinska odbora Gradačac, Srebrenik, Lukavac i Tuzla koja su nedavno zamrznula status u HDZ-u 1990.

Nove pristupnice

- Odluka o kolektivnom prelasku već je donesena, a nakon sastanka ćemo je javno objaviti. Mnogo je razloga za ovakvu odluku, a glavni je taj što više ne želimo biti s HDZ-ovima koji su nas na ovom području unazadili. Mi ne želimo izlaziti iz hrvatskog korpusa i zbog toga prelazimo u HSP koji dobiva mnogo našim dolaskom, kazao je za Dnevni list Banović i dodao da imaju 400 do 500 pristupnica od kada su se isključili iz “devedesetke”, što znači da će HSP od danas biti jači za 500 novih ljudi koji smatraju da ova stranka vodi novu politiku koja bi im mogla više pomoći od one koju dvadeset godina promoviraju HDZ-ovi.

Banović kaže da su tuzlanski Hrvati Županijskom odboru HDZ-a 1990., koji sada pristupa HSP-u, dali povjerenje tek kada je postalo jasno da su okrenuli leđa Boži Ljubiću i Draganu Čoviću.

Politika dvaju HDZ-ova

Prema navodima iz Županijskog odbora bivše “devedesetke”, Hrvati u Tuzli podržavaju sve hrvatske institucije, ali više ne mogu trpjeti ignorantski odnos dvaju HDZ-ova. Banović kaže da je više od mnogih u “devedesetci” imao pravo na ovu stranku jer je sudjelovao u pravljenju obaju HDZ-ova, ali da je zaboravljen. 

- Mi ne damo Tuzlu nikome i mi smo ti koji i danas brane svoja ognjišta. Izgradili smo svoje objekte i imamo jake kadrove. Žao nam je što su oni (HDZ-ovi) postali sluge Milorada Dodika, a mi to ne želimo biti, kazao nam je Banović i dodao da prema svim članovima središnjice HDZ-ova vrše diskriminaciju jer se biraju samo kadrovi “iz jedne općine i s dva prezimena”.  

Postojala je i inicijativa da se oni članovi koji ne podržavaju politiku dvaju HDZ-ova isključe iz stranaka na područjima mnogih općina, pa i Sarajeva, ali da je odlučeno da se priključe HSP-u.

Forum o položaju Hrvata


Danas će se u Tuzli održati i niz manifestacija. Predsjednik Federacije Živko Budimir zajedno s hrvatskim predstavnicima sastat će se s načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, predstavnicima županijske vlasti, a obići će i neke od hrvatskih institucija. 

Također, bit će održana tribina o položaju Hrvata u BiH. Na njoj će govoriti brojni dužnosnici među kojima i mandatar za sastav državne Vlade Slavo Kukić, profesor Ivo Komšić, predsjednik Foruma gađana Tuzla Vehid Šehić, te županijski i općinski dužnosnici. Ispred hrvatskih stanaka govorit će Pejo Banović i Ivica Marinović.