Čelnik i dvije općinske organizacije napustile HDZ 1990.

Rudo Vidović, ostavka, HDZ 1990, Rudo Vidović, HDZ 1990, Martin Raguž
Donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Rudo Vidović te još dvije općinske organizacije HDZ-a 1990. napustili su u srijedu stranku zbog odluke vodstva da ne ide s drugim hrvatskim strankama na izbore u BiH čime se nastavlja produbljivati stranački raskol unatoč tvrdnjama vodstva kako se radi o profiliranju i pročišćenju ove stranke.

Dvadeset članova Općinskog odbora HDZ-a 1990. Viteza, među kojima je i Vidović dostavili su stranačkome čelništvu i medijima odluku kojom podnose ostavke na sve dužnosti te napuštaju HDZ 1990. Vidović je nedavno podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika stranke, a sada je odlučio napustiti stranku koju je s istomišljenicima osnivao 2006. Identičnu odluku donio je i član Predsjedništva HDZ-a 1990. Roman Jurić te svi dužnosnici ove stranke iz Bihaća te kompletni općinski odbor stranke.

U pojašnjenju iz Općinskog odbora Bihaća navodi se da je razlog za takvu odluku neslaganje oko pristupa i postupaka vezanih za dogovaranje zajedničkog nastupa za opće izbore 2014. u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kršenja statuta i vođenja "nedemokratke politike od strane najvišeg rukovodstva HDZ-a 1990." te po njihovim navodima neovlaštenog zaključivanja sporazuma o integriranju s bivšom Novom hrvatskom inicijativom.

Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž odbio je optužbe bivših dužnosnika da će ova stranka nakon predstojećih izbora stupiti u vlast bez većinske potpore hrvatskih birača kao i da radi na razbijanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, nadstranačkog tijela zaduženog za oblikovanje zajedničke hrvatske politike u BiH.

Predsjednik Raguž je pojasnio da je ova stranka otvorena za razgovore oko mogućeg prijedloga jednoga kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kao i zajednički nastup u nekoliko županija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj gdje su Hrvati u apsolutnoj manjini.

Nekoliko stranačkih organizacija te brojni stranački dužnosnici, uključujući i njezina bivšeg predsjednika Božu Ljubića, napustili su proteklih dana HDZ 1990. protiveći se odlukama o spajanju sa strankom HSS-NHI Krešimira Zubaka te samostalnim nastupom na općim izborima osim mogućnosti naknadnog dogovora u pojedinim sredinama gdje su Hrvati u apsolutnoj manjini. 

Hina