Čaušević policajcu u sudnici psovao mater

Čaušević je prije ulaska svjedoka Karadže, pomoćnika zapovjednika za kriminalistiku u Policijskoj stanici Bugojno koji je ozljeđen u napadu, protestirao zbog njegovog svjedočenja, istakavši da ga je Karadža premlaćivao.

"Kako on može biti svjedok kad me dva sata tukao? Zavezao me za radijator, a onda me tukao palicom i to snimao mobitelom. Ja imam te snimke. Ne mogu prihvatiti da on svjedoči. Izbacite mene ili njega", kazao je Čaušević, na što je sudac Goran Radević rekao da će izbaciti Čauševića.

Kada je Karadža ušao u sudnicu, Čaušević, kojeg su sudski policajci izvodili iz sudnice, obratio mu se porukama: "J.... ti mater. Vidjećemo se mi opet. J... ti ženu."

Karadža je u vrijeme terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. lipnja prošle godine bio u zgradi policije i trebalo je da bude raspoređen na osiguranju vjerske manifestacije Ajvatovica. Oko 4.30 bio u sobi gdje se nalaze dežurni policajci, a s njim su bili i Tarik Ljubuškić, policajac koji je poginuo u napadu, i Edina Hindić, policajka koja je teško povrijeđena.

"Rahmetli Tarik je u jednom momentu istrčao iz zgrade. Kazao je da je vidio dva sumnjiva lica. Ja sam istrčao za njim, a on je rekao da su naši policajci već u potjeri za tim licem. Tarik je želio da ide u potjeru, a ja sam mu to zabranio i naredio da se vrati u zgradu", ispričao je Karadža, koji je u to vrijeme imao najveći policijski čin te je izdavao naređenja.

Kada su se vratili u sobu za dežure smatrali su da su sumnjiva lica htjela da nešto kroz rešetke dodaju četvorici privedenih u podrumu.

"To se i ranije dešavala i naredio sam Edini Hindić i rahmetli Tariku da odu i provjere kod pritvorenika. Kada su izašli ja sam krenuo za njima jer nisu zatvorili vrata. Malo zatim čula se jaka eksplozija. Tutanj, prašina", rekao je Karadža te istakao da je cijela policijska stanica bila u dimu.

Ispričao je i kako je pronašao ranjenu Hindićevu u hodnicima, a tek naknadno tijelo Tarika Ljubuškića, koje je od detonacije bilo bez nogu.

Karadža je naglasio da je putem radio-veze obavijestio sve policajce o napadu te je naredio blokadu užeg i šireg dijela Bugojna. Ubrzo su specijalci, koji su trebali da obezbjeđuju Ajvatovicu, uhapsili Harisa Čauševića i doveli ga u policijsku stanicu u Bugojnu.

"On se hvalio da je izvršio napad. Kazao je da je napad pripremao mjesec dana i da je trebalo s Naserom Palislamovićem da pobjegne u automobilu parkiranom u blizini", kazao je Karadža.

On je negirao tvrdnje da je nakon hapšenja tukao Čauševića te istakao da nije ispitivao ni drugooptuženog Adnana Haračića.

Nezavisne