Budimir: Za vrijeme plesa sa suprugom Darijom prišao mi je napadač Vjekoslav Galić i zaprijetio mi smrću

HSP BIH, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, Živko Budimir, HSP BIH, večernji list, HSP BIH, Živko Budimir, Željko Asić

Novinarima su se obratili  Predsjednik F BIH Živko Budimir i Predsjednik HSP BiH Dr. Zvonko Jurišić

Dr. Zvonko Jurišić:

Napad na glavnog tajnika HSP BiH i zastupnika u parlamentu F BiH Željka Asića i prijetnja smrću dopredsjedniku HSP i predsjedniku F BiH Živku Budimiru na svadbenom veselju nećake g. Željka Asića  posljedica je i vrhunac  ozračja linča koje pojedini tiskovni i internetski mediji stvaraju već mjesecima. To takvo djelovanje medija potpomognuto je radom paraobavještajne organizacije u službi HDZ-a među hrvatskim narodom, a sve u svrhu sustavnog pretvaranja laži u istinu i diskreditiranju HSP-a i njegovih dužnosnika i sa ciljem povratka u strukture vlasti HDZ-a BiH.

Ovom prilikom još jednom želim podsjetiti na okolnosti poradi kojih HDZ nije dio vlasti na razini F BiH te kako je to bila njihova odluka ne sudjelovati u vlasti te da za to sami snose krivicu.

Ovakvo grčevito nastojanje za povratak u strukture vlasti ne birajući sredstva uzrokovano je strahom od činjenice kako će njihov dosadašnji rad nakon niza godina napokon biti vidljiv drugima te straha da će za svoje propuste i nezakonita djela u periodu obnašanja vlasti i odgovarati.

Tijekom proteklih mjeseci, a napose zadnjih dva tjedna javnosti postaju dostupne informacije o zastupljenosti Hrvata u institucijama Federacije BiH iz kojih je razvidno da motiv njihovog političkog djelovanja nije bila zaštita nacionalnih interesa već da je trgovanje nacionalnom interesima bilo sredstvo za ostvarenje osobnih ili grupnih ciljeva.

HSP BiH i njezini dužnosnici odlučni su u nakani promijeniti zatečeno stanje, a koje precizno i kratko možemo ocijeniti kao ne jednakopravnost Hrvata u BiH, a za što ima iskazanu spremnost i drugih stranaka koje sudjeluju u vlasti u F BiH. Za nejednakopravAn položaj hrvatskog naroda u F BiH kao i z neprisutnost Hrvata u RS najodgovorniji su dosadašnji predstavnici hrvatskog naroda u institucijama entiteta i BiH, a to do formiranja ove vlasti niti u jednom trenutku nije bio HSP BiH.

Nakon subotnjeg napada, kao i neke prijašnje prijetnje i postupci prema HSP-u i njegovim dužnosnicima nikako nisu spontane reakcije već planirani i pripremani postupci,  koji predstavlja teži oblik kršenja normi u demokratskim društvima ali i kršenje zakona  očekujemo i  zahtijevamo adekvatnu reakciju institucija  koje su zadužene osiguravati zakonito i civilizirano ponašanje sukladno normama u demokratskim društvima i pravnoj državi. U  tu svrhu pozivamo tijela gonjenja, MUP HNŽ i Županijsko tužiteljstvo Mostar, da u što kraćem roku poduzmu sve radnje potrebne kako bi se počinitelje ovih kazneneih djela kojima su ugroženi život i zdravlje, kao i sigurnost Predsjednika F BiH Živka Budimira i Zastupnika u Parlamentu F BiH Željka Asića  i to čl. 162. St. 2 , čl. 172. Čl. 173. Čl. 174. Čl. 177. St. 1 KZ F BiH, te drugih odredbi kaznenog zakona.

POZIVAMO IH NA PROFESIONALIZAM I TRAŽIMO OD NJIH ŠTO ŽURNIJE POSTUPANJE.

Bilo je za očekivati  objektivno i korektno izvještavanje medija o tom događaju no na žalost, kao i do sada pojedini mediji postavili su  se u zaštitu napadača a sam događaj iskorišten je za potenciranje ozračja linča. Zaprepašćuje spoznaja da stranke sa hrvatskim predznakom okupljene oko HDZ-a BiH nisu niti iz korektnosti osudile ovakav postupak, a neki njihovi sateliti to čak i pokušavaju opravdati nebuloznim i žalosnim komentarima.

HSP BiH nakon ovog događaja upućuje poruku  javnosti ,  a napose planerima i organizatorima ovih nedjela  DOSTA JE.

Živko Budimir:

S obzirom da neprofesionalna, štetna i opasna uređivačka politika pojedinih medija traje već duže vrijeme te neizravno uzrokuje brojne incidente i kriminalne radnje, potrebno je o tome konačno javno progovoriti.

U svom izlaganju ću stoga biti jasan i izravan.

Nedavni napad na zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i tajnika Glavnog stana HSP-a BiH Željka Asića i mene kao predsjednika Federacije BiH i dopredsjednika HSP-a, nažalost je logična  posljedica višemjesečnog stvaranja ozračja linča od strane pojedinih medija i novinara.

Svaki medij ima pravo na svoju uređivačku politiku i ni od koga se ne može očekivati potpuna objektivnost pa čak ni apsolutna točnost svih ponuđenih informacija.

Ali napisi u Večernjem listu zadnjih nekoliko mjeseci, rad glavnog urednika i novinara, ukazuju na izniman nedostatak profesionalnosti i politički motivirano djelovanje.

Zvuči nevjerojatno kako novinari Večernjeg lista mjesecima vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine proglašavaju nelegalnom i nelegitimnom, te iako podržavam pravo novinara na iznošenje stavova o aktualnoj političkoj situaciji i vlastito mišljenje o političkim organizacijama i pojedincima, smatram kako novinar nije taj koji može, niti smije, odrediti je li neka vlast legalna ili nije. Za to postoje pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Svjestan sam kako je politika uredništva Večernjeg lista okrenuta prema jednoj političkoj opciji, točnije HDZ-u, te političke konkurente HDZ-a doživljava kao vlastite neprijatelje, ali neshvatljivo je da im tako neprofesionalan i napadački način rada već mjesecima prolazi bez reakcije nadređenih.

Novinari Večernjeg lista, „igraju" se izbornim rezultatima  iznoseći neistinite podatke u korist HDZ-a, prozivaju izdajnicima svog naroda stranke i dužnosnike koji se suprotstavljaju politici HDZ-a te na taj način oblikuju svijest hrvatskog naroda i zloupotrebljavaju snažan utjecaj koji ima Večernji list.

Naglašavajući mjesecima neargumentirano da je HSP izdajnička stranka, da njezini visoki dužnosnici čine sve kako bi dodatno oslabili položaj hrvatskog naroda u BiH, nazivajući hrvatske ministre u Vladi F BiH i predsjednika Federacije „nelegalnim" i „nelegitimnim", rabeći jezik mržnje i pribjegavajući „huškačim metodama", uredništvo Večernjeg lista, izdanje za BiH, neizravno je takvim tekstovima dovelo do nekoliko prijetnji upućenih visokim  dužnosnicima HSP-a i federalne vlasti.

Bilo je tek pitanje vremena kada će huškačke metode Večernjeg lista, izdanja za BiH, u kojem su često izmišljani napadi na dužnosnike HSP-a i federalne vlasti, kako bi se stvorilo ozračje linča,  uroditi stvarnim napadom. 

Čak i nakon što se napad dogodio, Večernji list i par plaćeničkih portala, čija imena neću spominjati jer im je važnost minorna pa bi im ovo bila reklama, iskrivili su sva događanja i od napadača napravili žrtve.

Očito im nije dosta da je visoki dužnosnik HSP-a pretučen, a da sam osobno primio prijetnje smrću. Potrebno je, izgleda, te prijetnje i ostvariti.

Ovo je stvarni slijed događanja:

Na svadbu sam stigao oko 23 sata, na povratku iz Posavine u kojoj sam taj dan boravio. Za vrijeme plesa sa suprugom Darijom prišao mi je napadač Vjekoslav Galić i zaprijetio mi smrću. Nitko u svadbenom salonu nije mi zviždao, kako to spomenuti mediji insinuiraju. Gospodin Asić je napadača pokušao smiriti, interveniravši kod mladoženjinog oca. Cijela situacija je kulminirala kada je gospodin Asić odlučio napustiti svatove. Izašavši iz svadbenog salona u društvu majke, supruge i četvero malodobne djece, s leđa ga je napala skupina od 10- 12 mladića, među kojima je bio i Stanko Galić, mladoženja.

Za vrijeme napada nisam znao što se vani zbiva, već sam sjedio sa svojom suprugom i prijateljima u svadbenom salonu.

Večernji list će pak cijelu situaciju čitateljima predočiti na način da su izjave uzeli samo od napadača koji su sebe prikazali kao žrtve.

Bilo bi smiješno da nije žalosno, ali taj isti medij kao razlog za napad na gospodina Asića navodi moje podizanje srednjeg prsta prilikom izlaska iz salona.

Kao prvo, za vrijeme napada sam bio u salonu. A drugo i puno važnije, pored svih netočnosti, neistina i zlonamjernih konstrukcija koje se iznose u tekstu Večernjeg lista, kako je moguće i pomisliti da bih ja blatio svoj čin generala HV-a i HVO-a i funkciju predsjednika Federacije, pokazujući nekome srednji prst, bez obzira o kakvim se okolnostima radilo. To nije moja razina komunikacije, to nije razina komunikacije uglednog građanina, dostojanstvenog čovjeka i državnog dužnosnika, osobito s „opijenim mladićima" kako sugerira tekst Večernjeg lista.

Jedino pozitivno u svemu tome je kako se prvi put u autorskom tekstu Večernjeg lista spominjem kao predsjednik Federacije, bez pridjeva nelegalan i nelegitiman. Očito, kada se moje dostojanstvo ugrozi, imam pravo biti predsjednikom kako bi vijest jače odjeknula.

U svakom drugom slučaju, tek sam „nelegalni i nelegitimni predstavnik naroda" kojeg sam, kako kažu „izdao".

Razvidno je da Večernji list nastavlja sa svojom huškačkom politikom, klevetama i neistinama, koje pridonose stvaranju ozračja linča i koje od visokih dužnosnika HSP-a BiH i federalne vlasti stvaraju pokretne mete.

Povijest nas uči na najstrašnijim primjerima kako stotinu puta ponovljena laž postaje istina.

Ništa od ovoga neće zaplašiti dužnosnike HSP-a BiH niti mene osobno. U svom djelovanju, kao i do sada, borit ću se za poboljšanje pozicije hrvatskog naroda u BiH koji je uistinu nejednakopravan, a za to su najodgovorniji upravo oni koji mene i moje stranačke kolege nazivaju izdajnicima hrvatskog naroda.

Borba protiv korupcije i kriminala jedan je od mojih prioriteta kao predsjednika Federacije  i bez straha ću se obračunati s kriminalcima i kriminalnim skupinama. To već i činim, a to mnogima ne odgovara. Zato smo im moje kolege i ja trn u oku te iskorištavaju utjecaj svojih medija da od nas naprave pokretne mete.

U tome su dobrim dijelom uspjeli, mi uistinu jesmo postali pokretne mete. Ali nećemo odustati od borbe za jačanje položaja hrvatskog naroda, nećemo odustati od moderne i europske Bosne i Hercegovine, zemlje tri ravnopravna naroda, u kojoj se svi njezini narodi i građani osjećaju sigurno i zaštićeno na svakom njenom djeliću.

Naša vizija i odlučnost puno je jača od nečijih kriminalnih pobuda. Nas vode srce i razum, a njih obična pohlepa.

Pozivam sve skupine i pojedince na osudu huškačkog novinarstva, bilo da to učine javno ili u svojim glavama.

Pozivam sve mjerodavne institucije, Vijeće za tisak, Udrugu novinara i druge, da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se konačno stalo u kraj huškačkom novinarstvu.

Stoga ću temeljem Zakona o zaštiti od klevete FBiH i Kodeksa za tisak, uložiti tužbu protiv pojedinih novinara Večernjeg lista, izdanja za BiH te glavnog urednika Joze Pavkovića.

Želim vjerovati u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu, u njezine institucije te očekujem kako će presuda biti sukladna počinjenim nedjelima navedenih.