Budimir: Federacija je bošnjačka zbog HDZ-a

Budimir smatra kako dva politička bloka koja su se profilirala u Federaciji nakon posljednjih izbora imaju pravo na svoj stav u vezi s legalnošću konstituiranja vlasti, ali da meritorno mišljenje o tome mogu dati samo nadležne institucije, te OHR i Vijeće za provođenje mira.

Prema njegovom mišljenju, Središnje izborno povjerenstvo nije meritorno da daje ocjene o ustavnosti. Oni samo provode izbore i nisu ih proveli u zakonskim okvirima, rekao je Budimir, ocijenivši da je to bilo prvo kršenje Ustava BiH.

Dodao je kako se neće otimati za fotelju s dosadašnjom predsjednicom Borjanom Krišto. Ukoliko Borjana Krišto smatra da mora ostati u svome kabinetu do konačne odluke Ustavnog suda ili OHR-a, ja ću naći način kako kvalitetno raditi i bez sjedanja u taj kabinet, rekao je Budimir za Oslobođenje.

Optužio je HDZ da je svojim dosadašnjim nedjelovanjem dopustio bošnjačkim političkim subjektima da Federaciju pretvore u bošnjački entitet.

- Mislim kako dva HDZ-a neće pokrenuti procese koji će dodatno oslabiti poziciju hrvatskoga naroda i oni će nastojati zadržavati dosadašnje stanje, rekao je Budimir sarajevskim novinama.