Budimir: Dogovoriti se o primopredaji vlasti

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet
Iz ureda predsjednika FBiH saopćeno je da je tijekom sastanka Budimira i Mura bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na formiranje vlasti u Srednjobosanskoj Ž/K.

Sugovornici su se suglasili da je od izuzetne važnosti uspostaljanje dijaloga među političkim strankama u Srednjobosanskoj Ž/K, te njihovo zajedničko i konstruktivno djelovanje, s ciljem zaštite zakonskih procesa do konačne odluke Ustavnog suda FBiH.

"U potpunosti uvažavam stavove OHR-a iznesene u pismu visokog predstavnika Valentina Inzka predsjedavajućem Skupštine Srednjobosanske Ž/K Nikoli Simiću i ostalim u Vladi te Ž/K, kojima Inzko poziva na poštivanje Ustava i zakona", rekao je Budimir.

On je naveo da je pridržavanje uputstva navedenih u pismu od vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda u BiH.

"Potrebno je postupiti prema uputstvima koja su, prije svega, razborita i dobronamjerna", rekao je Budimir.

Ambasador Mur naglasio je da je OHR svim stranama obrazložio ustavnu situaciju, te je izrazio nadu da će stranke postići politički dogovor.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 14. srpnja rukovodstvu Skupštine Srednjobosanske Ž/K uputio pismo u kome se navodi da se odluka o imenovanju Ž/K Vlade ne može smatrati usvojenom.

"Na Ustavnom sudu FBiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da - dok ne donese odgovarajuća odluku o ovom pitanju - odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanske Ž/K ne može se smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu'', navodi se u Inzkovom pismu.

Srna