Brojke otkrivaju trendove popularnosti najvećih stranaka

Opći izbori u BiH

Turbulentna događanja s uspostavom vlasti nakon općih izbora prije dvije godine, kao i kasniji pokušaji rekonstrukcije vlasti te sve što je pratilo te procese, sigurno je ostavilo traga na opredjeljenje birača. Naravno, u obzir treba uzeti i (ne)ispunjena predizborna obećanja, ekonomske i socijalne probleme u oba entiteta, ali i određene promjene u lokalnim sredinama. Usporedna analiza rezultata općinskih izbora iz 2008. godine i nepotpunih rezultata ovogodišnjih izbora ne pokazuju tako dramatične promjene u popularnosti stranaka kao što je to slučaj kada se uspoređuju rezultati tek završenih lokalnih izbora i rezultati općih izbora 2010. godine. Iako će kritičari reći da se ovakvom usporedbom miješaju „jabuke i kruške", odnosno da izjašnjavanje birača na općim izborima nije moguće komparirati s izjašnjavanjem na lokalnim izborima, određeni trendovi su takvi da se ne mogu ignorirati. Tako je SDA na izborima za županijske parlamente 2010. godine osvojio približno 221 tisuću glasova u Federaciji BiH. Tomu, dakako, treba dodati i određeni broj glasova iz Republike Srpske. Ove godine je na izborima za općinske načelnike, koji također ne uključuju sve glasove (jer je ova kao i druge stranke u nekim općinama imala kandidate za općinska vijeća, ali ne i za načelnike), osvojila više od 263 tisuće glasova. Ova gruba usporedba podataka govori da je SDA za dvije godine "porastao" za više od 40 tisuća glasova.

Obrnuti trend

Potpuno obrnut trend prisutan je kod SDP-a. Ova stranka je na županijskim izborima prije dvije godine imala 248 tisuća glasova. Sada je na izborima za općinske načelnike osvojio više od 173 tisuće glasova pa se može govoriti o padu od više nego 70 tisuća glasova. Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića je na svojim prvim izborima, 2010. godine, osvojio 121 tisuću glasova. Na upravo završenim lokalnim izborima SBB je osvojio oko 85 tisuća glasova, ali moguće je da će konačni zbir glasova i kod ove stranke biti veći. HDZ BiH je u utrci za načelnike na ovim loklanim izborima dobio 93 tisuće glasova. To je više nego na lokalnim izborima 2008. godine, ali manje nego na općim izborima prije dvije godine.

No, treba imati u vidu da ovaj put HDZ BiH nije mogao računati na glasove iz Mostara te da ni ova stranka nije imala kandidate za načelnike u svim općinama u kojima je imala kandidate za vijećnike. Isto se odnosi i na HDZ 1990., koji je otprilike na razini glasačke potpore iz 2008. godine.

Vecernji.ba