Branimir Glavaš: Ja sam žrtva obrnute lustracije

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš
Skidanje imuniteta zatražio je i sam Glavaš, koji je zastupnicima poručio da je nevin i da je žrtva političkog progona u režiji Ive Sanadera. Svoj je govor, pak, stavio u okvir ovih dana aktualne teme - lustracije.
- Ja sam žrtva obrnute lustracije. Lustracije branitelja i svih onih na čelu s Franjom Tuđmanom koji su simbol stvaranja hrvatske države. Branitelji su 'lustrirani' tako da su potjerani u mirovine i društveno marginalizirani, sotonizirani i kriminalizirani. Prvi hrvatski predsjednik, generali Markač, Gotovina, Brodarac i ostali u Haagu, a ono što je učinjeno meni nije pravosudni, nego proces lustracije politički nepodobnog kadra - poručio je Glavaš.
Zahvalio je onima koji su mu bili podrška u proteklih deset godina te poručio svima da neće odustati u dokazivanju nevinosti zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, svojih suboraca i žrtava.
- Nikoga nisam ubio niti zapovjedio ili prikrivao ubojstva, a žrtve pravdu nisu dobile. Nisu jer se imena njihovih krvnika nalaze u 13.000 stranica mog spisa, ali ih nitko nije želio istražiti i procesuirati. Cilj nije bio rasvjetljavanje zločina, nego eliminacija mene kao osobe i političara - kazao je.
U prilog tomu stavu ide i činjenica da se u kontekst ratnih zločina Glavaša stavlja tek nakon razlaza s HDZ-om, premda su se samim zločinima mediji bavili i ranije.
- Preko noći sam od vizionara, kako mi je tepao Ivo Sanader, postao ratni zločinac. Te, 2005. okupio je Sanader najbliže suradnike i rekao im da Glavaša treba eliminirati, samo je pitanje koji mu zločin pripisati. Ima i danas tu lijevo od mene onih koji su šutke gledali što mi se događa - kaže Glavaš.
Ponovio je tvrdnje da je presuđen u politički montiranom procesu, na temelju lažnog iskaza Krunoslava Fehira ("Ubojice po vlastitom priznanju. Dobio je oprosnicu, a kasnije će, uz potpis Tomislava Karamarka, a na prijedlog Jadranke Kosor, za nagradu dobiti i stan"), te iskaza "tajnice koja to nikada nije bila". Ponovio je i da su pri tome "tehnički dio posla" odradili Mladen Bajić i Vladimir Faber te da su u funkciji njegova progona bile i razne nevladine organizacije za što su bile "obilato financirane državnim novcem". "Bila su im puna usta žrtava, a nitko se od njih nije potrudio pratiti suđenje, dokaze ili pročitati spis. Primjerice, Zoran Pusić uopće nije znao tko su žrtve", rekao je.
- Želim da mi se skine imunitet i da Vrhovni sud donese odluku jer pravdu čekam predugo. Kakva god presuda bila, neću odustati od dokazivanja istine. Ako pravdu ne dočekam u Hrvatskoj, obratit ću se međunarodnim institucijama. Ipak, nadam se da će hrvatsko pravosuđe evoluirati - zaključio je Branimir Glavaš.
Podsjetimo, Ustavni sud je početkom prošle godine ukinuo presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak te preispita jesu li u postupku povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

ŠTO JE REKAO JOSIP PERKOVIĆ
Na kraju svoga obraćanja Glavaš je zastupnicima prepričao svoj razgovor s "jednim djelatnikom Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije".
- Kad sam mu pokazao kako me terete, on mi je odgovorio: 'Branimire, ovu optužnicu kao da ti je UDBA sastavljala, protiv takvih konstrukcija se ne možeš braniti i tvoja će te država presuditi jer politički smetaš.' Bio je to Josip Perković - rekao je Glavaš te zaključio: "Kad mi nismo lustrirali njih, lustrirali su oni nas."

UZDRMANO PRAVOSUĐE
Glavašev stranački kolega Josip Salapić upozorio je kako su u mnogim slučajevima kršena ljudska prava i temeljne slobode, a u Glavaševu slučaju i hrvatski Ustav. Podsjetio je da je Glavaš u zatvoru čak četiri godine i četiri mjeseca čekao pravorijek Ustavnog suda, iako je rok bio godinu dana. "Naš sustav pravosuđa je uzdrman te donosi odluke tempirano, prateći politiku. DORH postupa kad su izborne kampanje, tajni iskazi završavaju u medijima, dokazi padaju u postupcima, a ljudi budu proglašeni krivima prije nego su i stigli u sudnicu", rekao je Salapić.

glas-slavonije.hr