Božo Ljubić: U petak kandidat za predsjedavajućeg VM?

Božo Ljubić
Ljubić nije želio potvrditi da li je riječ o Borjani Krišto, o čemu je ranije govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, navodeći da će Čović sutra u Sarajevo također doći na konsultacije i biti u prilici da precizira ko je kandidat.

On je novinarima potvrdio da će kandidat sigurno biti iz HDZ-a BiH.

Ljubić je ocijenio da će, ako Predsjedništvo BiH konsenzusom dođe do jednog prijedloga za predsjedavajućeg Vijeća ministara, to biti dobar signal da se došlo blizu dogovora o formiranju vlasti u BiH.

On je naglasio da je i dalje najveća odgovornost na liderima političkih stranaka parlamentarne većine koja još nije formirana na državnom nivou.

Ljubić je ponovio raniji stav da bi vlast na državnom nivou trebalo da čine stranke sa većinskim izbornim legitimitetom tri konstitutivna naroda u BiH.

Prema nerpotvrđenim informacijama, sutra bi u Predsjedništvu BiH trebalo da bude održana konferencija za novinare na kojoj bi članovi Predsjedništva trebalo da obavijeste javnost o rezulatatima današnjih i sutrašnjih konsultacija o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra, učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati.

Prvog dana u konsultacijama učestvuje osam stranaka. Do sada su obavljene konsultacije sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost BiH, Partije demokratskog progresa, Hrvatske stranke prava, Demokratske narodne zajednice, Demokratskog narodnog saveza, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HDZ 1990.

srna