Božo Ljubić: Rezolucija PS Vijeća Europe korespondira, u znatnoj mjeri, s politikom HNS BiH

‘Sejdić - Finci', Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, hrvatsko pitanje, Božo Ljubić, Sarajevo, Treći entitet, Božo Ljubić, kordinacija udruga, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, prava, Hrvati, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, demant, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Božo Ljubić, bh. hrvati, Božo Ljubić, Božo Ljubić
... stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, posebice u točkama koje se tiču promjena Ustava i Izbornog zakona glede izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda Federacije BiH i izbora za grad Mostar, ocjenio je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić.

On, napominje kako ima i nekih spornih točaka, a najsporniji dio smatra onaj gdje se problematizira przivanje vitalnog nacionalnog interesa u procesu odlučivanja u parlamentima entiteta i BiH.

-Zapravo, institut vitalnog nacionalnog interesa je temeljni instrument zaštite prava konstitutivnih naroda u BiH koji su malobrojniji bilo u entitetu bilo u Državi. Konstitutivnost naroda je, pak, natkrovljujući princip Ustava BiH, kako je ustvrdio Ustavni sud BiH. Eliminacija ovog instituta bi rušila i same temelje Ustava BiH i same BiH, kaže Ljubić za HMS.

Što tiče odnosa bošnjačke politike prema ovoj Rezoluciji, taj odnos će se, ističe, testirati kroz sljedećih 3 do 4 mjeseca kroz speremnost na konstruktivan dijalog i uvažavanje ravnopravnosti naroda glede izmjena Izbornog zakona u odnosu na Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije.

Što stoji u Rezoluciji PS VE?

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je u srijedu uvečer Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Europe.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizirani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sustav Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, usprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sustavu pravosuđa i tužiteljstva, policiji i administraciji, sankcioniraju političku korupciju, podmićivanje i trgovanje utjecajem, kako na državnoj tako i na entitetskoj razini i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnoj razini ili Žalbeni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu a preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sustava u zemlji./HMS/