Božićni prijem: Godina će biti puna novih ideja i investicija

covic bozicni prijem
... Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu na tradicionalnom božićnom prijemu kojeg je organizirao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Predsjedavajući Čović je kazao da predblagdanska radost daje priliku da sagledamo životnu svakodnevnicu i pošaljemo bratsku poruku dobrote svima onima koji to od nas očekuju.

Bolja i pravednija domovina

- Ohrabruje nas snaga zajedništva koju svojom brojnošću večeras možemo poslati svima onima koji u ovo predbožićno vrijeme žele čuti poticaj za rješenje svih životnih kušnji kojima smo izloženi - rekao je Čović.

Kazao je da naša domovina BiH neće sama od sebe postati bolja, pravednija, organiziranija, razvijenija i europski integriranija.

- To samo mi možemo osigurati. Ova naša domovina neće sama od sebe postati tolerantnija prema svim različitostima koje je prožimaju, neće se sama od sebe osloboditi ožiljaka rata i ratne boli koji se osobito ovih dana ponovo proživljava, mi smo pozvani da to napravimo - istaknuo je Čović.

Naglasio je i da je potrebno veoma malo kako bi se otrgnuli iz užasa i opterećenja prošlosti i okrenuli budućnosti.

Pogled na patnju koju u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi širom svijeta, kazao je Čović, neka nama budu opomena i poticaj da se okrenemo drugačijoj budućnosti.

- Želim nam svima dragi prijatelji da ozračje Božića iz nas izbaci najrazličitije međusobne strahove, a istovremeno ljubavlju Malog Isusa obdari nas spomenutim hrabrostima kojima ćemo svoju domovinu učiniti ljepšim mjestom za život. Neka dragi Veliki Bog učini da tako i bude - kazao je Čović, te čestitao Božić i Novu 2018. godina.

Komentirajući na upit novinara očekivanja od naredne godine Čović je prognozirao da će naredna godina biti bolja od ove na izmaku, jer smatra da su stvoreni preduvjeti da u izbornoj godini uvijek svi čine sve da se pokažu kao uspješni.

- Tako da iduće godine očekujte gradnju cesta koje nismo gradili zadnje dvije godine, energetskih postrojenja koja također nismo gradili protekle dvije godine - kazao je Čović.

No, kada je u pitanju kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji, Čović je kazao da se to ne može očekivati u predstojećoj godini, te da će suštinske promjene sačekati naredne izbore.

- Iduće godine sasvim je izvjesno da nećemo dobiti kandidatski status jer smo svima u svijetu pokazali da šaljemo potpuno različite poruke iz BiH o potpuno istoj stvari za koju smo se nekad dogovorili. Ali, svi žitelji BiH će živjeti bolje jer ćemo se mi svi jako truditi da pokažemo da smo najbolji političari. Godina će biti puna suficita na svakom nivou vlasti i puna novih ideja i investicija- rekao je Čović.

Izetbegović nije došao

Ocijenio i da ne postoji izborni legitimitet kakav je ranije bio niti „parlamentarne većine kakvu smo imali, a ovo drugo će se sve dešavati jer smo za to imali preduvjete i stvoreni su preduvjeti za takvo nešto".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, zašto večerašnjem prijemu ne prisustvuje član Predsjedništva Bakir Izetbegović, Čović je kazao:

- To ćete morati njega pitati zašto ga nema večeras.

Upitan u vezi s rezolucijom o Jeruzalemu, odgovorio je da je „odluka o Jeruzalemu, zbog naših stajališta takva, da smo se dogovorili da damo instrukcije, preko Ministarstva vanjskih poslova, našem veleposlaniku da budemo suzdržani".

Izvor: Dnevni avaz