Bošnjački lideri usuglasili smjer: Počeo završni čin rušenja Bosne i Hercegovine

bosnjacki lideri
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, već odavno taj entitet naziva državom, a jučer je entitetsku policiju naoružanu dugim cjevima promoviro u oružane snage novoproglašene države. Bošnjačke stranke, pak, ujedinile su se u želji i namjeri da hrvatsko-bošnjačku federaciju pretvore u repliku Republike Srpske- bošnjački entitet.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Oni ne samo da nisu reterirali u stavovima oko provedbe presude Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, već su otišli korak dalje u namjeri razgradnje Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić, nakon razgovora s američkim diplomatama Plamerom i Cormack, te predstavnikom EU Wigemarkom jedinstveni su u opredjeljenju da se Domu naroda Parlamenta Federacije oduzme zakonodavna funkcija i dodijele ovlasti kakve ima Vijeće naroda u Republici Srpskoj. A to znači pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje bi usvajala bošnjačka većina u Zastupničkom domu.Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH, koje je trenutno nepopunjeno, potom bi odlučivalo, po zahtijevu dvotrećinske većine svakog od nacionalnih klubova, Doma naroda, odlučivalo je li nekim zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes.

Vidjeli smo kako to izgeda u Republici Srpskoj. Ustavni sud tog entiteta do sada nije prihvatio nije jednu žalbu Bošnjaka u Vijeću naroda. Takvo postupanje Ustavnog suda nije teško osigurati ni u "većem bh entitetu", u kojem bi ustavni sudci Bošnjaci, uz podršku "ostalih" sudaca i sudaca asimiliranih Srba redovito nadglasavali hrvatske sudce u Ustavnom sudu FBiH i odbacivali zahtjeve hrvatskog kluba Doma naroda.

I eto bošnjačkoh entiteta. Hrvatima bi ostala Zapadnohercegovačka županija gdje bi mogli autonomno odlučivati o pitanjima iz nadležnosti županija i raspolagati s nekih 80-milijuna maraka, dok bi Bošnjaci raspolagali sa svom vlašću i novcem od blizu pet milijardi maraka, koliko iznose zbirno proračun Federacije i županija. Eliminiciju Hrvata kao političkog naroda i bošnjački hegemonizam, kojim se ruše temelji Bosne i Hercegovine kao države triju suverenih naroda Sarajevo predstavlja kako civilizacijski iskorak prema europskim demokratskim standardima.Mašala!

Istina, za novi bošnjački plan potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom Federalnog parlamenta(što bošnjačke stranke već imaju) i Domu naroda, koja im je na dohvat ruke, kako bi se promjenio Ustav Federacije.

Podsjetimo, Federacija BiH nastala je Washingtonskim sporazumo kojeg su potpisali predstavnici hrvatskog i bošnjačkog entiteta predsjednik predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne Krešimir Zubak i premijer de facto bošnjačkog entiteta Haris Silajdžić na većinski hrvatskim i bošnjačkim područjima, kao entiteta ravnopravnih Hrvata i Bošnjaka, a ne predstavnici građana.

Nakon potpisianja Washingtonskog sporazuma ustavnotvorna skupština FBiH usvojila je Ustav prema kojem je Federacija definirana kao entitet ravnopravnih Hrvata i Bošnjaka. S dvodomnim parlamentom. Zastupnički i Dom naroda koji je imao po 30 delegata imali su ravnopravan status. Ni jedan zakon usvojen u Zastupničkom nije mogao stupiti na snagu, dok ga ne usvoji i Dom naroda, većinom glasova koja je uključivala i većinu u svakom klubu, i ukazom ne proglasi predsjednik Federacije, što je pozicija koja je bila rezervirana za Hrvate.

U Vladi Federacije postojao je paritet. Vlada nije mogla donijeti ni jednu odluku bez suglasnosti ministara iz oba naroda. Bošnjačk ministar ništa odlučiti bez zamjenika Hrvata i obrnuto. Proračunski novac dijelio se u omjeru 2:1 u korist Bošnjaka, danas je taj omer 20:1 u bošnjačku korist i hrvatsku štetu. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića suddci ustavnog suda BiH dva Bošnjaka uz potporu 3 strana sudca preglasali su dvoje srpskih i dvoje hrvatskih sudaca i proglasili da su tri naroda konstitutivna na cijelom području BiH, tj u oba entiteta.

Amandmanskim intervencijama tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha u ustave i Izborni zakon Bošnjaci i Hrvati dobili su papirnatu konstitutivnost u RS, bez stvarnih mehanizama vlasti, a Srbi su postali ko bajagi konstitutivni u FBiH. Petritsch je poduzeo još nz intervencija kojima je oslabio konstitutivnost Hrvata, a jačao mehanizme dominacije Bošnjaka U FBiH. Uz većinu u Zastupničkom domu, Bošnjacima je tako osigurao većinu i u Vladi FBiH. Izmjenama izbornog zakona omogućio im je da izaberu do jedne trećine delegata u hrvatski i dvije trećine delegata u srpski klub, te cijeli novouspostavljeni Klub ostalih, a onda propisao da je ta jedna trećina dovoljna da se izabere predsjednik i potpredsjednik FBiH i Vlada Federacije BiH. Tako su u dva mandtna razdoblja bošnjaci istestirali Petritschewa riješenja za pretvaranje FBiH u bošnjački entitet. Pokazalo se kako formula podjarmljivanja Hrvata u praksi funkcionira. Za taj zločin austrijanac Petitsch je vjerojatno dobio vrijednu nagradu, prisjela mu ona dabogda.

Petritsch je Bošnjacima otškrinuo vrata za političko podjarmljivanje Hrvata, a apetiti bošnjačkom hegemonizmu dodatno su porasli nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, pod pritiskom istrumentaliziranog Tužiteljstva koje ga je pozivalo na saslušanje, prihvatio objaviti krivotvorene rezultate popisa iz 2013. prema kojima u BiH Bošnjaci čine nadpolovičnu većinu stanovništva- 50,1 posto.

Jučarešnjim usuglašenim stavov trojice Bošnjaka i jednog suvremenog janjičara, čelnika najrelevantnijih bošnjačkih stranaka, bošnjačka politička elita odredila je smjer bošnjačke politike- rušenje hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH, a time i Bosne i Hercegovine. Stranke Hrvatskog Narodnog Sabora time su definitivno ostale bez partnera ne samo za provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, već i za očuvanje ovog entiteta, ali i dražave BiH.

Sarajevo već odavno ide smjerom kojim je išla beogradska politika u vrijeme Slobodana Miloševića, koji je vjerovao kako nakon ukidanja autonomije Vojvodini i Kosovu, nametanjem tzv. jogurt revolucijom sebi podložne vlasti u Crnoj Gori i instaliranjem sejda bajramovića u Predsjedništvo SFRJ može zagospodariti Jugoslavijom. Vidjeli smo kako je ta politika završilo. Krvavim ratom i raspadom zajedničke federativne države. Rezultat hegemenostičke politike pretvaranja Jugoslavije u Veliku Srbiju je "uža Srbija", bez Kosova. Istina srpska osvajanja u BiH- legalizirana su ugradnjom Republiku Srpsku, koja čini polovicu BiH u Daytonski mirovni sporazum.

Samoproglašenje Republike Srpske državom, samo je pitanje vremena kad će Dodik zataržiti njezino međunarodno priznanje, i bošnjačkim plan za definitivno pretvaranje hrvatsko-bošnjačke Federacije u bošnjački entitet, počeo je završni čin rušenja Bosne i Hercegovine.Ohrabrenje toj politicu jučer su dali i zapadni diplomati koji su stav bošnjačkih stranaka nazvali "pozitivnim" i "konstruktivnim". Zapad je time pokazao da više nema namjeru spašavati BiH.

Toga moraju biti svijesni hrvatski politički lideri u BiH, ali i državni vrh Hrvatske i ozbiljno se početi pripremati za obranu suvereniteta hrvatskog naroda na prostoru uskoro bivše, propale države Bosne i Hercegovine.