Bosni i Hercegovini prijeti isključenje iz Vijeća Europe

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Europski sud još je prije četiri godine presudio da i manjine u BiH moraju imati svoje predstavnike u vlasti. Čelnici BiH nisu uspjeli dogovoriti provedbu presude zbog čega zemlji prijeti isključivanje iz Vijeća Europe. Točka prijepora je izborni zakon i biranje članova državnog predsjedništva.

Europska unija traži poštovanje prava svih, pa i nacionalnih manjina. Sprema rješenje o dvije izborne jedinice, s tim da u Federaciji i županije imaju ulogu u izboru kandidata za državno predsjedništvo.

Hrvati ne žele da im drugi i dalje biraju člana Predsjedništva BiH, kao što je to bio slučaj Željka Komšića izabranog većinskim bošnjačkim glasovima.

A bez Bruxellesa teško će do dogovora.

Šef SDP-a Zlatko Lagumdžija odbija hrvatski prijedlog načina biranja nacionalnih predstavnika.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kaže da što se tiče pozicije Republike Srpske želi da ostane direktan izbor i da izborna jedinica bude Republika Srpska. No potrošili smo vrijeme u traženju modela izbora u Federaciji, rekao je Dodik.

Europska unija izričito traži provedbu presude u slučaju Sejdić i Finci, ali ne vidi glavni problem, tvrdi analitičar Esad Hećimović. Unutar Bosne i Hercegovine je potpuno drugačije i implementacija presude se prije svega pretvorila u pitanje prava Hrvata na izbor vlastitog člana predsjedništva i to je ključno pitanje, kaže Hećimović.

A vrijeme i stpljenje s BiH čini se potrošila je i Europska unija. Najavljuje se suspenzija novca iz IPA fondova. Hoće li se naći rješenje o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, prema nekim najavama, znat će se već do sredine idućeg tjedna. Naime u srijedu se najavljuje sastanak na visokoj razini u Europskoj uniji, na kojemu se očekuje preporuka Europske komisije o nastavku proširenja za Srbiju, Kosovo, Albaniju i Makedoniju. Bosna i Hercegovina očito bi se mogla naći pred izborom - ili napredak ili izolacija.

izvor: Hrt.hr