Borjana Krišto: Tko je taj Živko Budimir ?

'Ko je to? Ja ne znam kome treba da predam vlast'', odgovorila je Krišto na pitanje da li će Budimiru predati vlast i dodala da će vlast predati kada se za to steknu uslovi.

Istakavši da je uputila zahtjeve Ustavnom sudu, OHR-u, Centralnoj izbornoj komisiji, te federalnom premijeru i potpredsjednicima Vlade da se izjasne o jučerašnjim događajima u Parlamentu FBiH, Krišto je dodala da sada slijede tužbe.

''Ja nemam pravo da nekome dam kancelariju. Zakletvom sam se obavezala da ću štititi zakon i Ustav. Samo ne znam kako je neko mogao donijeti odluku o imenovanju Vlade bez pečata'', istakla je Krišto. Ona je napomenula da ima odgovornost i da će istrajati u poštivanju Ustava i zakona, što se odnosi i na primoredaju vlast.

Prema riječima Borjane Krišto, svi ministri iz oba HDZ-a ponašaće se u skladu sa Ustavom i zakonom i staće u njihovu odbranu.

Živko Budimir je izabran na jučerašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta FBiH, kojoj nisu prisustvovali delegati HDZ-a i HDZ-a 1990. Neposredno prije toga Dom je konstituisan u krnjem sastavu, jer delegati iz tri kantona još nisu izabrani.

(Srna)