Borjana Krišto: HDZ BiH je ostao dosljedan svojim principima

borjana krišto
... novinarima da je HDZ BiH podržao set zakona o akcizama, ostao je dosljedan svojim principima iz razloga koji su navedeni u prijedlogu zakona i zato što je to također set zakona iz Reformske agende.

- Smatrali smo da trebamo stati iza tih zakona u interesu svih naroda i građana BiH, u smislu izgradnje autoputeva, razvoja i svega ostalog što nosi putna infrastruktura u BiH - navela je Krišto.

Upitana da prokomentira jučerašnji i sinošnji tijek sjednice, koji je obilježila burna rasprava prekidana brojnim pauzama, kazala je da je pokušala učiniti sve da održi red, da se poštuje Poslovnik u smislu održavanja sjednice.

Istaknula je da ona, kao predsjedavajuća, nema nikakve ovlasti da daje odgovore bilo kojem zastupniku na neka postavljena pitanja, izuzev vođenja sjednice u smislu i vremena, i pridržavanja dnevnog reda.

- Međutim, sve ono što ste jučer mogli vidjeti jeste nepoštivanje poslovničkih odredbi, i vremena i rasprave, bilo da se radi o ispravkama krivog navoda, bilo da se rasprava vodi samo o hitnom postupku, pa se ispriča i ono što je sadržaj zakona, bilo da se radi o nedoličnom ponašanju, lupanju po klupama, izlaženju bez najave... - navela je Krišto.

Dodala je da se ni jedan zastupnik jučer nije najavio, ili tražio ili opravdao svoj izostanak.

- Imali smo jedan takav cirkus, ali to najbolje govori o onome koga predstavljaju ti ljudi. Bilo je tu nekakvih i ucjena i sve ono što je rađeno prema meni, to su bile čiste provokacije i, da kažem, zloupotreba Poslovnika od njih. Svaki put sam ukazala na to da krše odredbe Poslovnika - kazala je Krišto.

Najavila je da će naredna, 55. sjednica Predstavničkog doma, biti održana 21. prosinca, te da se na njenom dnevnom redu nalazi i prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Upitana da prokomentira najave koje su se mogle čuti od zastupnika koji su bili protiv seta zakona o akcizama da će zatražiti smjenu nje kao predsjedavajuće Doma i njenog zamjenika Šefika Džaferovića, Krišto je odgovorila da se ne plaši smjene.

- Što se tiče toga, ako hoće da naprave zahtjev, prije večeras nego sutra, što se tiče mene - poručila je Krišto.

FENA