Borjana Krišto: Haški sud je politički sud i očekujem takve odluke

borjana krišto

... je danas u Sarajevu, upitana za očekivanja u vezi s izricanjem konačne presude u predmetu „Jadranko Prlić i drugi", izjavila novinarima da ne bi govorila o iščekivanjima.

- Za mene, kao nekoga tko je pravnik, treba to da kaže sud. Ali ono što mogu reći i što svi znamo, Haški sud je politički sud i očekujem takve odluke. Kakva god ona bude, u svakom slučaju ona ne može biti drugačija - kazala je Krišto.

Dodala je da, što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata, „nijedno neovisno pravosuđe, pa ni Međunarodni sud, ne poznaje institut kolektivne odgovornosti".

- Tako da udruženi zločinački poduhvat je jedna konstrukcija koja se uradila na takav jedan način. Prema tome, neka sud kaže svoje, neka utvrdi određene činjenice, a to ni na kakav način, po meni, ne može uticati na trenutne odnose niti na neke buduće odnose unutar konstitutivnih naroda pa i BiH - navela je Krišto.

Jednostavno, ponovila je ona, to je politička odluka.

- Žao mi je zbog ljudi koji su proveli tolike godine tamo, a da se nisu neke stvari dogodile i iza čega ne stoje. Naravno da se ratna pravila, u vrijeme rata, svugdje krše. Naravno, žao mi je svih žrtava koje su se dogodile u tom ratu od bilo koga. Ali želim reći da ono što je bila zadaća Haškog suda jeste da radi na pomirenju. Mislim da svoju zadaću, na neki način, nije ispunio - zaključila je Krišto.

Predsjedatelj Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a, u srijedu, 29. studenog, izreći će konačnu presudu u predmetu "Jadranko Prlić i drugi".

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i vlade "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" i ostali osuđeni u ovom predmetu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pusić) u prvostupanjskom postupku osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

FENA