Bit će jasno da je BiH ispunila preduvjete za predaju aplikacije za članstvo u EU

Dragan Čović
Siguran sam da ćemo do kraja ovog mjeseca s dnevnog reda definitivno skinuti i pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU - izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uoči odlaska u Bruxelles, gdje će narednih dana članovi državnog predsjedništva, između ostalog, razgovarati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.

Iako to, kako kaže, sad možda i ne izgleda tako, Čović je uvjeren da će nakon povratka članova Predsjedništva BiH iz Bruxellesa, biti jasno da je BiH ispunila ključne preduvjete za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

- Ostaje nam još dva-tri dana da na tome intenzivno radimo i siguran sam da će i ministar Mirko Šarović kroz nadležna povjerenstva aktivno raditi na tome s predstavnicima EU i da će o tome informirati na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u petak u Bruxellesu. Ne vidim niti jedan razlog zašto mi do kraja ove godine ne bismo predali aplikaciju za članstvo u EU - ocijenio je u predsjedatelj Čović.

Govoreći o mogućim negativnim posljedicama nedavne odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske na političke procese u zemlji, uključujući ispunjavanje zahtjeva koje pred BiH postavlja EU, predsjedavajući Čović je kazao da ne želi komentirati samu presudu, ali da je nemoguće izbjeći njen utjecaj na politička događanja u BiH.

- I najmanji detalj može destabilizirati naše odnose, ali treba zamijetiti i nešto drugo, što mnogi još ne prepoznaju. Mi smo vitalno promijenili taj odnos prema problemima. Umjesto da ih prihvaćamo na način da nas oni potpuno uspore i da se bavimo isključivo njima, mi pravimo novi iskorak. Može zvučati nelogično, ali to nam je dodatni poticaj da ubrzamo sve aktivnosti kada je riječ o euroatlantskom procesu i da provodimo ubrzano strukturalne reforme, uključujući pravosuđe. Time ćemo eliminirati potrebu da netko uopće komentira odluke sudova - kazao je Čović.

Članovi Predsjedništva BiH će u srijedu sudjelovati na konferenciji u povodu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma koju u Europskom parlamentu organizira troje hrvatskih europarlamentaraca, a na koju su pozvani i Federica Mogherini i Johannes Hahn.

- Bit će to prigoda za razgovor o prošlosti i sadašnjosti, ali posebno budućnosti BiH. Dobro je što je organizirana ova konferencija, jer o čemu bi drugom trebali govoriti europarlamentarci iz Hrvatske ako ne o stabilnosti BiH kao ključnog susjeda koji obavija oko tisuću kilometara granice s EU. Ono što me veseli jest taj istančan osjećaj za problematike u BiH i budućnost BiH, jer je tih 11 glasova parlamentaraca iz Hrvatske i mnogo drugih koje oni indirektno stvaraju u Europskom parlamentu velika potpora nama u BiH na europskom putu - ustvrdio je Čović.

Planiran je i sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke, budući da sva trojica članova Predsjedništva BiH dolaze upravo iz pučkih stranaka. Također je predviđen i sastanak s predstavnicima NATO-a.

- Razgovarat ćemo o statusu BiH i ambicioznom planu da već u šestom mjesecu iduće godine na ministarskom sastanku u Varšavi BiH krene dinamikom zacrtanom MAP-om, da bi naš put ka euroatlantskim integracijama imao puni smisao i bio vidljiv što se tiče EU u idućih mjesec dana, a u slučaju NATO-a u idućih pet ili šest mjeseci - zaključio je Čović.

FENA