BiH od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj nijedno nije posvetila obitelji, demografiji, mladima

obitelj, K. Perić

Upitan da prokomentira kako to da od 25 ministarstava na državnoj i federalnoj razini nijedno nije posvećeno obitelji i demografiji, biskup Vukšić za Hercegovina.info kaže da bi to itekako bilo potrebno, što je napisao i u izvješću, no da je to ipak političko pitanje, u koje ne bi ulazio

 

I premda je BiH po stopi emigracije znatno ispred susjednih zemalja, nijedno od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj razini nije posvetila demografiji.

Republika Hrvatska ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Srbija ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacijsku politiku, u Vladi Federacije i Vijeću ministara nijedan ministar se ne gorućom problematikom – iseljavanjem, ali i slabim natalitetom. Vladajući za ovaj problem već odavna nemaju rješenje, no dojam je da ga se i ne traži.

 

Biće kad bude i ako bude

 

Vijeće ministara ima devet ministarstava, a nema ministra demografije. Federalna Vlada ima čak 16 ministarstava, a također nijedno nije posvećeno demografiji, obitelji i mladima, kako bi isključivo pratilo i analiziralo demografske trendove i kretanja u BiH, posebice promjene u broju stanovnika.

Premijer Fadil Novalić nedavno je u intervjuu sarajevskim medijima izjavio da bi po ovom pitanju moglo nešto i promijeniti(ukoliko već nije prekasno).

„Moramo početi rješavati pitanje mladih. U tom pogledu čak se razmišlja i predloženo je koalicijskim partnerima da ukinemo neka ministarstva, recimo obrazovanja i trgovina, kako bismo napravili mjesto za ministarstvo za obitelj i mlade. Moramo se početi baviti našom djecom, zaustaviti njihov odlazak, rješavati pitanje stanovanja“, kazao je Novalić.
Nasuprot Federaciji i Vijeću ministara, Republika Srpska ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kojemu je djelokrug analiziranje demografskih kretanja, te praćenje i predlaganje mjera pronatalitetne politike, kao i promoviranje obiteljskih vrijednosti.

 

Nema državnog plana

 

Da je zaustavljanje procesa novog iseljavanja od sudbinske važnosti, jer samo ono je u posljednjih petnaestak godina odnijelo 67.638 katolika, koji su ovdje bili nakon rata, upozorio je prošle godine i vojni ordinarij Tomo Vukšić.

„Od presudne bi koristi bilo da se donese državni plan demografske obnove i osnuje posebno Ministarstvo za njezinu provedbu“, napisao je u radu „Traženje rješenja za demografsko pitanje katolika u Bosni i Hercegovini - prikaz stanja (1996.-2017.)“ biskup Vukšić.

Upitan da prokomentira kako to da od 25 ministarstava na državnoj i federalnoj razini nijedno nije posvećeno obitelji i demografiji, biskup Vukšić za Hercegovina.info kaže da bi to itekako bilo potrebno, što je napisao i u izvješću, no da je to ipak političko pitanje, u koje ne bi ulazio.

Smatra da bi se i BiH trebala ugledati na zemlje susjedstva, koje imaju ministarstva koja se isključivo bave demografskim pitanjima.

Podsjetimo, prema crkvenim podacima, katolici su, nakon preživljene ratne tragedije i početnoga laganog povratka poslije rata, najbrojniji bili 2003. godine, kada ih je bilo 464.821. Otada njihov ukupan broj stalno opada, a posljednjih godina taj pad se ubrzava te je narastao na oko 14.000 godišnje. S istim problemom suočavaju se i druge vjerske zajednice. Odlaze mahom mladi ljudi, a opustjele su škole i vrtići u cijeloj BiH.

K.Perić