BiH je država tri naroda, koji moraju biti legitimno predstavljeni

borjana krišto
... BiH trenutno nalazi između "napretka prema EU i statusa quo".

"Budući da danas razgovaramo o BiH koristim ovu priliku da iznesem nekoliko činjenica. BiH čine tri naroda, mi smo svi u BiH danas između napretka prema EU i statusu quo koji se održava iz različitih razloga. Europski put je put napretka i nema drugog rješenja", kazala je na početku obraćanja.

Dodala je da sva tri naroda u BiH imaju tri vizije budućnosti.

"Činjenica je da sva tri naroda imaju različite vizije budućnosti, ali ostaje da BiH mora biti na putu Europske unije i zato mi je žao što ovo Izvješće ne govori o približavanju BiH Europskoj uniji, a što je veoma bitno su Ustav i Izborni zakon. I dalje se primjenjuju diskriminacijske odluke. Izborni zakon nije promijenjen bez obzira na odluke Ustavnog suda jer se trebaju izbaciti neustavne odredbe iz Zakona. Treba se inzistirati na legitimitetu svakog naroda, a pravo na demokratsku odluku se ostvaruje na osnovu legitiminog političkog predstavljanja", dodala je Krišto.

Još je kazala da je legitimitet svih naroda moguć samo ako se Mehanizam provede u djelo.

"Legitimitet je moguć samo ako se Mehanizam provede u djelo. Treba promijeniti i sustav javnih emitera, imamo nove elemente kontrole. Pitanje EU perspektive je jako važno, a vidimo veliki broj problema i kako se to odražava na europskoj razini. Moramo raditi sve što je u našoj moći kako bismo uklonili ove prepreke i radili na razvoju BiH. Vjerujemo u iskreniji pristup pitanjima kako bi našli kompromis. BiH je država tri naroda i legitimni predstavnici ovih naroda se trebaju složiti o budućnosti na principu jednakosti", poručila je Borjana Krišto./HMS/