BiH ima dvojno državljanstvo samo sa tri države

"BiH je sporazum o dvojnom državljanstvu zaključila samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom", istakao je Živković.

On je dodao da je od Ministarstva vanjskih poslova BiH dobio odgovor da je do sada samo još Crna Gora dostavila BiH nacrt sporazuma o dvojnom državljanstvu.

"Očigledno je da postoji kroničan nedostatak inicijative da se konzumira Ustav BiH u dijelu u kojem se govori o dvojnom državljanstvu", ocijenio je Živković.

Prema njegovim riječima, potrebno je zabrinuti se zbog toga što se ne koristi ova ustavna mogućnost i što se ne potiču inicijative za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu.

Živković je zastupničko pitanje o tome sa koliko je zemalja BiH potpisala sporazum o dvojnom državljanstvu ili otpočela raspravu o njegovom zaključivanju ranije postavio Ministarstvu vajskih poslova BiH, a dobijeni odgovor komentariao je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma.

U 1. članu Ustava BiH rečeno je da državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države, pod uvjetom da postoji bilateralni sporazum kojim se to uređuje. Odobravanje tih sporazuma u nadležnosti je Parlamentarne skupštine BiH.

Srna