Bevanda – Pahor: Zahvala Sloveniji na potpori i solidarnosti

Borut Pahor, Vjekoslav Bevanda, Bosna i Hercegovina, Borut Pahor, Mladen Ivanić

Predsjedatelj Bevanda je rekao da je Slovenija bila među prvim državama koje su pritekle u pomoć.

„Odajem Vama osobno, vašoj Vladi  i vašim građanima punu zahvalnost što ste pokazali solidarnost i potporu  i što ste u ključnom trenutku odobrili slanje helikoptera i čamaca za evakuaciju ugroženog stanovništva, a potom i za  dostavljanje hrane i lijekova našim građanima",  rekao je tijekom susreta predsjedatelj Bevanda.

Predsjednik Pahor je rekao da je u Bosnu i Hercegovinu došao kao iskren prijatelj i sa željom  da Slovenija pruži pomoć stanovništvu  nastradolom u poplavama. Govoreći o suradnji između dviju država, predsjednik Pahor je rekao da je ona jako dobra, ali da ima dosta prostora da bude još i bolja.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio predsjedniku Pahoru na aktivnostima slovenačkih predstavnika u Europskom parlamentu koji se snažno zalažu da se BiH što prije otvore vrata Europske unije kako bi počela pregovarački proces. On  je upoznao gosta sa činjenicom da je BiH i pored svih izazova s kojima se suočava u prethodnoj godini ostvarila umjereni oporavak, što je pokazatelj da BiH ima ispravnu viziju budućnosti. Rekao je i da su svi uloženi napori donijeli pomak i pozitivne rezultate, naglašavajući da su makroekonomski pokazatelji za prošlu godinu pokazali blagi rast BDP-a, rast industrijske proizvodnje od 6,2 posto, porast izvoza za 6 posto itd. Dodao je da je u ovoj teškoj situaciji neophodno sačuvati radna mjesta  i da je potrebno intenzivirati razvoj realnog sektora, te stvarati uvjete za jačanje poslovnog ambijenta.

Predsjednik Pahor je rekao će  Slovenija i u narednom razdoblju davati punu potporu Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji i NATO-u.

Predsjedatelj Bevanda je čestitao predsjedniku Pahoru nagradu „Isa-beg Ishaković" koju  je primio  sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, veleposlanik Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek i generalni direktor Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Darko But.