FOTO  Bevanda i Bešlić razgovarali sa veleposlanikom Republike Austrije u BiH i izaslanstvom austrijske Savezne pokrajine Koruške

Vjekoslav Bevanda, Eugen Šušak, Ljubo Bešlić

... Ljubo Bešlić primili su u subotu, 24. ožujka 2012. godine, u Mostaru veleposlanika Republike Austrije u BiH Nj. E. Donatus Kocka i izaslanstvo predsjednika austrijske Savezne pokrajine Koruške Gerharda Dorflera.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u BiH i Gradu Mostaru, približavanju BiH Europskoj uniji, unaprjeđenje suradnje dvije zemlje u oblastima gospodarstva, turizma, infrastrukture i drugim sferama života. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upoznao je austrijske goste o europskoj perspektivi BiH i aktivnostima institucija BiH na putu ka EU, te o prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH. "Prioriteti su euroatlantske integracije i gospodarstvo", naglasio je Bevanda te je zahvalio za sveukupnu potporu, naglasivši da je Republika Austrija dokazani i iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine te da će svaka pomoć biti dobrodošla.

O aktualnoj situaciji u Gradu Mostaru, provedbi odluke Ustavnog suda, ekonomskoj suradnji i drugim mogućnostima austrijske goste upoznao je gradonačelnik Ljubo Bešlić. Također ih je upoznao i o nizu predstojećih događaja u Gradu Mostaru kojima će se odaslati pozitivna poruka u svijet. "Postoji mnogo potencijala na kojima možemo raditi u tim oblastima i zajedničkim radom poboljšati ekonomsko stanje i otvoriti mogućnosti za nova upošljavanja", izjavio je pokrajinski premijer Gerhard Dörfler. Po njegovim riječima, brojne su veze između BiH i Austrije, odnosno Koruške u kojoj živi 10.000 osoba koji su podrijetlom iz BiH, od kojih danas oko 8. 000 ima austrijsko državljanstvo. Koruška je jedna od vodećih regija, čak i u svijetu što se tiče energije iz obnovljivih izvora pa se i u tom sektoru, kako je kazao Dörfler, može dati odgovarajući doprinos. Također, istaknuo je kako su Sarajevo, Mostar i Međugorje naročito interesantni austrijskoj Saveznoj pokrajini Koruškoj. Upućen je i poziv predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću da sa svojim suradnicima u što skorije vrijeme službeno posjete austrijsku Saveznu pokrajinu Korušku. Nakon završetka sastanka predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda dao je intervju austrijskoj državnoj televiziji - ORF.